Jan Egeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Egeland (Stavanger, 12 september 1957) is een Noorse journalist, politicus en diplomaat.

Egeland werkte als journalist onder meer voor de Noorse omroep en reisde als verslaggever naar rampgebieden. Ook vervulde hij functies bij het Noorse Rode Kruis en de Noorse afdeling van Amnesty International.

Van 1990 tot 1997 was hij onderminister van Buitenlandse Zaken in de sociaal-democratische regering van Gro Harlem Brundtland. Hij vervulde een rol in het bijeenbrengen van prominente Israëli's en Palestijnen in Noorwegen waar de Oslo-akkoorden uit 1993 het resultaat van waren. Daarna bemiddelde hij tussen de regering van Guatemala en de linkse guerrilla, en bracht in 1996 een vredesakkoord tot stand. In 1997 was hij gastheer van een internationale conferentie over het uitbannen van landmijnen.

Sinds juni 2003 is Egeland ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties. Zijn taak is die van VN-noodhulpcoördinator.

Hij coördineerde de noodhulp in vele oorlogs- en rampgebieden, zoals Zuidoost-Azië na de tsunami van kerstmis 2004, Congo, Darfur en Zuid-Libanon, waar de strijd tussen Hezbollah en het Israëlisch leger aan de gang is (de Israëlisch-Libanese crisis van 2006).