Jan Huyghebaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Huyghebaert (Ukkel, 6 april 1945) is een Belgisch voormalig politicus en ondernemer.

Opleiding[bewerken]

Hij behaalde een graad in Wijsbegeerte, Talen en Letteren aan de Universiteit Antwerpen, (Antwerpen) en een doctoraat in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, (Leuven).

Loopbaan[bewerken]

Hij begon zijn carrière in de politiek als lid van de CVP, onder meer als adviseur van Leo Tindemans en als Havenschepen van de Haven van Antwerpen. Hij was voorzitter van het Uitvoerend Comité van de Kredietbank (voorloper van de KBC Groep) van 1985 tot 1991 en werd voorzitter van de raad van bestuur van Almanij in 1991. Hij is tot oktober 2011 voorzitter van de raad van bestuur van de KBC Groep.[1] Hij is ook voorzitter van de raad van bestuur van de KB Luxembourg. Hij is lid van het directiecomité van het Verbond van Belgische Ondernemingen. Hij nam sinds 2000 ook verschillende malen deel aan de Bilderbergconferentie [2].

Maatschappelijke betrokkenheid[bewerken]

Hij was lid van de Coudenberggroep, een Belgische federalistische denktank. Hij is vicevoorzitter van de raad van beheer van de Koningin Elisabethwedstrijd[3]. Hij is sinds 2009 ook voorzitter van het Fonds InBev-Baillet Latour [4], dat tot doel heeft Belgische uitmuntendheid op internationale schaal te ondersteunen in de domeinen medisch onderzoek, opleiding, erfgoed en olympische sporten. Het haalt zijn middelen uit de inkomsten van de dividenden die het als mede-eigenaar van AB Inbev ontvangt.

Eretitel[bewerken]

In 1994 verleende de Belgische koning Albert II hem de titel van baron. Zijn leuze is Ubi Caritas et Amor (Waar goedheid en liefde heersen).

Referenties[bewerken]

  1. Thomas Leysen vervangt Jan Huyghebaert bij KBC
  2. http://www.prisonplanet.com/bilderberg-2010-final-list-of-participants.html
  3. Bestuur Koningin Elisabethwedstrijd
  4. http://www.inbevbailletlatour.com/index.cfm?ee=1|417