Jan II van Glymes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan II "metten Lippen"
van Glymes
1417 - 1494
Jan II van Glymes
Heer van Bergen op Zoom
Periode 1440-1494
Voorganger Jan I van Glymes
Opvolger Jan III van Glymes
Vader Jan I van Glymes
Moeder Johanna van Boutersem
Handschrift Jan II van Glymes

Jan II van Glymes, bijgenaamd Jan metten Lippen (1417 - 1494) was een edelman. Hij was de zoon van Jan I van Glymes en Johanna van Boutersem en als zodanig heer van Bergen op Zoom. In deze stad deed hij in 1440 zijn Blijde Intrede. In 1458 werden het gebied rondom Fijnaart, Heijningen, Standdaarbuiten en Willemstad aan zijn jurisdictie toegevoegd.

Daarnaast vervulde hij hoge diplomatieke functies. In 1459 ging hij als gezant naar paus Pius II voor het voorbereiden van een nieuwe kruistocht, die nooit doorgang heeft gevonden. In 1461 was hij aanwezig bij de kroning van Lodewijk XI van Frankrijk. Maximiliaan van Oostenrijk kwam regelmatig bij hem op bezoek. De humanist Desiderius Erasmus is bij hem in dienst geweest.

Onder zijn bewind werden meerdere gebouwen in Bergen op Zoom gebouwd of uitgebreid, zoals de Sint-Gertrudiskerk en het Markiezenhof. De topgevel kwam in 1496 gereed, de hoektoren in 1497.

Jan II trouwde in 1444 met Margaretha van Rouveroy-Saint Simon. Zij kregen dertien kinderen, van wie er negen volwassen werden.

Hij had naar verluidt ook nog 50 buitenechtelijke kinderen van diverse vrouwen. Twee van de vrouwen zijn Mayken Sanders uit Oudenbosch en Janneken van Velp. Van 20 bastaardkinderen zijn de namen bekend, onder wie: