Jan I van Namen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan I van Namen
1267-1330
Markgraaf van Namen
Periode 1305-1330
Voorganger Gwijde van Dampierre
Opvolger Jan II van Namen
Vader Gwijde van Dampierre
Moeder Isabella van Luxemburg
Namur Arms.svg
Wapen van Jan.

Jan I van Namen (1267 - 31 januari 1330) was een zoon van Gwijde van Dampierre, graaf van Vlaanderen en markgraaf van Namen, en diens tweede echtgenote Isabella van Luxemburg. In 1297 droeg zijn vader hem het bestuur van het graafschap Namen over, zonder de titel evenwel. Die kreeg hij pas bij de dood van Gwijde in 1305. Bij het overlijden van zijn moeder, in 1298, erfde hij van haar de heerlijkheid Wijnendale.

Hij speelde een belangrijke rol bij het organiseren van de opstand tegen de Fransen in de aanloop naar de Guldensporenslag en streed mee in de slag. Hij veroverde Lessen in het voorjaar van 1304 om zijn vijand, het huis Avesnes, te tonen dat de Dampierres het nog steeds voor het zeggen hadden. In 1304 nam hij deel aan de Slag bij Zierikzee.

Jan was eerst gehuwd met Margaretha van Clermont, dochter van Robert van Clermont, en in een tweede huwelijk met Maria van Artesië, dochter van Filips van Artesië. Uit het tweede huwelijk werden volgende kinderen geboren:

Jan I van Namen is niet te verwarren met zijn halfbroer Jan (c.1250-1291), bekend als Jan van Vlaanderen, die voor een kerkelijke carrière koos.