Jan Provily

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Provily
Installatie van burgemeester Jan Provily (rechtstaand)
Algemene informatie
Volledige naam Jan Cornelis Adriaan Provily
Geboren 9 september 1900
Overleden 17 september 1977
Politieke functies
1947-1965 Burgemeester van Krommenie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jan Cornelis Adriaan Provily (Krommenie, 9 september 1900 – aldaar, 17 september 1977) was een Nederlandse burgemeester.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Provily was een zoon van Arie Cornelis Provily (hoofdzakelijk muziekleraar) en Alida Anna Paardekoper. Hij trad op 19 november 1949 te Hilversum in het huwelijk met Margaretha Oosting. Na een gemeentelijke carrière aldaar werd Provily in augustus 1947 benoemd tot burgemeester van Krommenie. Voor Krommenie was de benoeming uniek omdat Provily in Krommenie was geboren. Provily was burgemeester van Krommenie tot oktober 1965.

De gemeente Krommenie groeide in die periode van ongeveer 6.700 inwoners tot ongeveer 12.000 inwoners. Tijdens zijn ambtsperiode werd het openluchtzwembad de Crommenije en het Provily Sportpark geopend. Provily werd bij zijn afscheid benoemd tot ereburger van Krommenie en tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Provily was fel tegenstander van de samenvoeging van de zelfstandige gemeente Krommenie met de overige gemeentes in de Zaanstreek. Ook na zijn pensionering bleef hij zich daartegen actief verzetten tegen de samenvoeging van de kleine zelfstandige omliggende plaatsen tot de nieuwe gemeente Zaanstad. Provily overleed op 17 september 1977 in Krommenie.

Voorganger:
J. Kalff
Burgemeester van Krommenie
1947 - 1965
Opvolger:
Freerk Tjaberings