Jan Reker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Reker
Jan Reker.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam Johannes M.J. Reker
Bijnaam Pinokkio
Geboortedatum 3 juni 1948
Geboorteplaats Eindhoven, Vlag van Nederland Nederland
Clubinformatie
Spelend bij Geen betaald voetbal gespeeld
Jeugd
LEW en Eindhoven
Getrainde clubs
1969-1971
1971-1977
1977-1978
1978-1983
1983-1986
1986-1988
1988-1991
1991-1995
1995-1996
Willem II (jeugd)
PSV (jeugd)
FC VVV (assistent)
PSV (assistent)
PSV
VVV
Roda JC
Willem II
MVV
Erelijst
1986 Landskampioenschap (PSV)
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Jan Reker (Eindhoven, 3 juni 1948) is een voormalig voetbaltrainer en bestuurder van onder andere PSV.

Trainer[bewerken]

Jan Reker heeft als voetballer bij Eindhoven in de jeugd gespeeld, maar het eerste elftal heeft hij niet gehaald. Vanaf 1969 heeft hij in het trainersvak gezeten. Hij begon als jeugdtrainer van Willem II en PSV, om in 1977 de assistent trainer te worden bij FC VVV. In het seizoen 1978-1979 werd hij de assistent trainer bij PSV, om er in het seizoen 1983-1984 hoofdcoach te worden. Deze functie beoefende hij uiteindelijk tot 1986. In dat jaar behaalde PSV de titel; Hans Kraay sr. was destijds technisch directeur. In 1985 behaalde Reker bijna nog een negatieve titel door een reeks van 8 opeenvolgende duels zonder zege. Het club-record van PSV van 10 wedstrijden zonder zeges bleef op naam van Milan Nikolić. Vervolgens werd hij nog coach bij VVV, Roda JC, Willem II en MVV. Reker woont in Zandoerle.

Bestuurder[bewerken]

Carrière[bewerken]

Nadat hij stopte met zijn trainersloopbaan, werd hij directeur van de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal. In november 1990 was Reker de oprichter van de vereniging en bekleedde sinds april 1996 de functie van directeur.

In 2007 keerde hij terug bij PSV, om de functie van Algemeen Directeur te vervullen. Als (oud-)Eindhovenaar was Reker zeer verguld met deze functie. In het begin had hij enige opstartproblemen; zo doorzag hij een humoristische opzet van Studio Voetbal niet (die Kenneth Pérez een Ajax-beeldje uit een rijdende auto liet gooien, zoals Rijk de Gooyer deed met een Gouden Kalf tijdens een rit met de taxi voor het tv-programma Taxi) en stuurde direct een boze brief naar de NOS om excuses te eisen. De excuses werden niet aangeboden.

In 2007, tijdens de zoektocht naar een opvolger voor de vertrokken hoofdtrainer Ronald Koeman, haalde Reker verscheidene malen de media met, naar later bleek voorbarige, aankondigingen over de aanstelling van de nieuwe trainer. Reker polste zowel Martin Jol als Fred Rutten, maar tot een aanstelling kwam het niet. Uiteindelijk contracteerde hij Huub Stevens, toen nog werkzaam bij Hamburger SV, voor het seizoen 2008-2009. Als tussenoplossing werd eerst assistent-trainer Jan Wouters aangesteld als hoofdcoach en vervolgens, per 1 januari 2008, Sef Vergoossen. Het huwelijk tussen Stevens en PSV werd echter geen succes. Nadat de spelersgroep het vertrouwen in hem had opgezegd[1], leverde Stevens op 28 januari 2009 zijn contract in. Reker noemde dit destijds "de zwaarste dag uit zijn hele carrière".[2] Dwight Lodeweges, tot dan toe assistent van Stevens, werd aangesteld als interim-trainer. In zijn zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer kwam Reker opnieuw uit bij Fred Rutten, die per 1 juli 2009 in dienst trad[3].

Op 23 december 2009 kondigde PSV het vertrek van Reker aan[4] nadat hij bij de Raad van Commissarissen had aangegeven zijn op 30 juni 2010 aflopende contract niet te willen verlengen. De laatste drie maanden van zijn dienstverband bij PSV werkte hij zijn opvolger Tiny Sanders in.

Controverse(s)[bewerken]

CBV[bewerken]

In 2006 kwam Reker, destijds voorzitter van de CBV, in conflict met Louis van Gaal. Van Gaal had kritiek op toenmalig bondscoach Marco van Basten geuit, terwijl dit tegen de reglementen van de CBV was. Nadat Jan Reker namens de CBV excuses van Van Gaal had geëist, zegde laatstgenoemde zijn lidmaatschap van de CBV op.

Affaire-Gomes/Lemic[bewerken]

Ook de relatie met Heurelho da Silva Gomes wilde bij PSV niet vlotten. In 2007 uit Gomes kritiek omdat “El Presidente” niets van zich laat horen over een afgesproken contractverlenging. Na de kritiek van Gomes is het snel rond en krijgt Gomes de beloofde contractverlenging. Op 21 april 2008, een dag na het behalen van het kampioenschap van 2007/2008, lekt een interview uit waarin Gomes aangeeft dat hij weggaat als Reker aanblijft. Waar PSV bekendstaat dat alles binnenskamers wordt uitgevochten, barst nu de bom. PSV lijkt te worden verdeeld in twee kampen wanneer scout Piet de Visser en Technisch Manager Stan Valckx zich achter Gomes scharen; aan de andere kant krijgt Reker openlijk de steun van de Raad van Commissarissen en trainer Sef Vergoossen. Eén van de twee officiële supportersverenigingen die PSV heeft, supportersvereniging PSV, schaart zich achter Reker. Op basis van welke argumenten het standpunt is bepaald doen zij geen mededelingen aangezien ze vertrouwelijke informatie hebben gekregen van Reker. Tevens spraken zij niet met "het andere kamp", van Gomes en Valckx. De andere supportersvereniging, PSV Fans United heeft, nadat zij in overleg zijn geweest met de directie van PSV alsmede "kamp Gomes" in de persoon van Stan Valckx, een neutraal standpunt ingenomen, ingegeven door de inhoudelijke gesprekken alsmede door de mening van haar achterban. In mei 2008 loopt de lijst van personen die Reker beschuldigen van "het niet nakomen van afspraken" tot "liegen" verder op. Naast Gomes, melden onder anderen Erwin Koeman, Joop Hiele, Stan Valckx en Ismaïl Aissati (bij monde van zijn zaakwaarnemer Roger Linse) dat Reker een loopje neemt met de waarheid. Eerder was al duidelijk dat Reker zich had tegengesproken bij het aanblijven van Jan Wouters als assistent-trainer. Op 13 mei 2008 werd Stan Valckx door Reker op non-actief gesteld en enkele weken later zijn contract ontbonden. In de zomerstop werd Gomes verkocht, maar die zou volgens Reker geen afscheid krijgen: "Hij gaat niet door de voordeur, maar voor de deur weg, en ererondes heeft hij al zoveel gelopen."[5]

Volgens een onderzoek[6] van NRC Handelsblad zou de 'aanval' op Reker geregisseerd zijn door de ongediplomeerde Servische spelersmakelaar Vlado Lemić, die volgens Reker en toenmalig PSV-voorzitter Frits Schuitema een te grote invloed uitoefende op het transferbeleid van PSV. De club verklaarde Lemic later tot persona non grata.

Boekje van Jan Reker[bewerken]

Beroemd is het Boekje van Jan Reker. Kees Rijvers vroeg Reker de tegenstanders te analyseren. Reker hield ook bij in welke hoek de spelers de strafschoppen het liefst schoten. Na de halve finale tijdens het Europees kampioenschap voetbal 1988 tegen Duitsland vroeg journalist Kees Jansma aan doelman Hans van Breukelen naar het Boekje van Jan Reker. Na de trainersloopbaan van Reker is het boekje naar eigen zeggen in de open haard beland. Hij meldde tevens dat het geen boekje was, maar een kaartenbak.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Kees Rijvers
Coach van PSV
januari 1980 - 1980
Opvolger:
Thijs Libregts
Voorganger:
Thijs Libregts
Coach van PSV
1983-1986
Opvolger:
Hans Kraay sr.
Voorganger:
Frits Schuitema
Voorzitter van PSV[7]
1 juli 2007-1 juli 2010
Opvolger:
Tiny Sanders
Bronnen, noten en/of referenties