Jan Roos (columnist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Roos

Jan Roos (Alkmaar, 27 januari 1977) is een Nederlands columnist en journalist op de publieke radio en televisiezenders.

Loopbaan[bewerken]

Roos is een afgestudeerd graficus uit een naar eigen zeggen 'artistieke familie'.[1] Beide ouders zijn ondernemer, vader was uitbater van speeltuin De Duinrand te Schoorl, moeder was als styliste werkzaam in de reclamefotografie.[2] Roos was redacteur bij BNR Nieuwsradio toen hij tijdens het EK voetbal in 2008 de column Jan Roos geht's loss ging maken. Het daarop volgende seizoen kreeg hij een dagelijkse column over actuele thema's met de titel La Vie Jan Roos, een woordspeling op La vie en rose. Op 14 juni 2010 deed hij op BNR met Prem Radhakishun een radioverslag van een wedstrijd van het WK voetbal.

Hij nam op 1 juli 2010 afscheid van BNR als voorbereiding op een overstap naar PowNed, waarvoor hij het programma Echte Jannen met Jan Heemskerk (voorheen met Jan Dijkgraaf) presenteert op Radio 1. Naast het verzorgen van de presentatie spreekt hij in dit programma wekelijks twee columns uit, eentje als zichzelf ('La Vie Jan Roos') en een stemimitatie van de programmamaker Martin Šimek.

Vanaf februari 2015 is Roos als verslagggever betrokken bij het nieuwe, door Rutger Castricum gepresenteerde tv-programma Studio Powned, waar hij naar eigen zeggen 'de lullige dingetjes' doet. Roos meent evenwel dat de omroep onvoldoende gebruik maakt van zijn politiek engagement: 'In die zin is mijn houdbaarheidsdatum bij Powned wel in zicht.'[3] Hij acht het 'een gotspe dat ik nog steeds niet door welke omroep dan ook ben gevraagd voor een talkshow.'[4]

Jan Roos maakt ook reportages bij PowNews en twittert onder de naam LaVieJanRoos.

Privéleven[bewerken]

Roos heeft met zijn echtgenote Roos (haar voornaam) drie kinderen, onder wie een tweeling. De schrijfster Saskia Noort is een nicht van hem.[5]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Eva Hoeke. [Jan Roos in interviewrubriek Klapstoel.] In Het Parool, 7 februari 2015.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Jan Roos speecht in Bergen tijdens Cultuurdebat op 14 maart 2014. Citaat uit fragment op 3:12-3:17. Geraadpleegd op 29 mei 2014.
  2. Hoeke (2015).
  3. Hoeke (2015).
  4. Hoeke (2015).
  5. Hoeke (2015).