Jan VI van Vendôme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan VI van Vendôme
-1364
Graaf van Vendôme
Periode 1353-1364
Voorganger Burchard VI
Opvolger Burchard VII
Vader Burchard VI van Vendôme
Moeder Adelheid van Bretagne

Jan VI van Vendôme (overleden in februari 1364) was van 1353 tot aan zijn dood graaf van Vendôme en van 1353 tot 1356 heer en van 1356 tot aan zijn dood graaf van Castres. Hij behoorde tot het huis Montoire.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jan VI was de oudste zoon van graaf Burchard VI van Vendôme en diens echtgenote Adelheid, dochter van hertog Arthur II van Bretagne. In 1353 volgde hij zijn vader op als graaf van Vendôme en heer van Castres. Jan verbleef vooral in de heerlijkheid Castres, die in 1356 verheven werd tot graafschap.

Hij vocht mee in de Honderdjarige Oorlog en nam in 1356 deel aan de Slag bij Poitiers, die resulteerde in een zware nederlaag voor de Fransen en waarbij Jan door de Engelsen gevangengenomen werd. In 1362 werd Vendôme veroverd door een leger met soldaten uit Engeland en Gascogne, waarbij zijn echtgenote Johanna van Ponthieu gevangengenomen werd en de regio geplunderd werd. Verschillende initiatieven van Jans leger om de stad te bevrijden mislukten en uiteindelijk moest hij losgeld betalen om Vendôme terug in handen te krijgen.

Jan VI van Vendôme stierf in februari 1364.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1342 huwde hij met Johanna van Ponthieu (overleden in 1376). Ze kregen volgende kinderen: