Jan Wildschut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Wildschut
Afbeelding gewenst
Geboren 28 november 1913, 's Hertogenbosch
Overleden 31 januari 1945, Kamp Leonberg

Jan Wildschut ('s Hertogenbosch, 28 november 1913 - Kamp Leonberg, 31 januari 1945) was een Nederlandse verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog die veel met Johannes Post heeft samengewerkt. Er zullen weinig KP-ers zijn die zoveel overvallen op zijn naam hebben staan als Wildschut.

Hij kwam als onderduiker bij Johannes Post in Nieuwlande terecht en werd een van de eerste leden van de lokale Knokploeg. Post en Wildschut raakten persoonlijk bevriend.

Op 26 juni 1944 kreeg Johannes Post het bericht dat Jan Wildschut was gearresteerd na een mislukte Overval op een distributiekantoor in Haarlem in opdracht van Johannes. Toen Wildschut tijdens deze overval (op 23 juni 1944) wilde ontsnappen werd hij door toedoen van een NSB’er, die zijn fiets voor Wildschut gooide waardoor hij viel, door de Duitsers opgepakt. Wildschut werd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam gebracht.

Het bevrijden van Jan Wildschut was de hoofdreden waarom Johannes Post een Overval op het het Huis van Bewaring uitvoerde. Dit liep echter volledig mis en Johannes Post werd, tezamen met anderen, opgepakt en vrijwel meteen gefusilleerd.

Niet lang hierna is Jan Wildschut naar de bunker in Vught vervoerd. In september 1944 is hij naar Duitsland afgevoerd.

Jan Wildschut is op 31 januari 1945 in Kamp Leonberg overleden.

Bronnen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Overval op het Huis van Bewaring