Jan Willem de Vriend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Willem de Vriend
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 1962
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jan Willem de Vriend (Leiden, 31 juli 1962) is een Nederlands dirigent en violist.

Loopbaan[bewerken]

De Vriend is opgeleid als violist. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al tijdens zijn studie leidde hij uitvoeringen van Die Fledermaus van Johann Strauss en Der Silbersee van Kurt Weill.

In 1982 richtte De Vriend het Combattimento Consort Amsterdam op, dat gespecialiseerd is in 17e en 18e-eeuwse muziek. Als artistiek leider, concertmeester en dirigent gaf hij met het Combattimento Consort veel concerten en operaproducties in Nederland en daarbuiten. Ook maakte hij met het Combattimento Consort veel cd-opnamen. De Vriend wil zich vanaf het seizoen 2013-2014 volledig richten op zijn activiteiten als dirigent.

Ook heeft hij regelmatig opgetreden met het Koninklijk Concertgebouworkest, Residentie Orkest, Radio Kamer Orkest en de Radio Kamer Filharmonie, het Nederlands Kamerorkest, het Limburgs Symfonie Orkest, het Brabants Orkest, Het Gelders Orkest en het Noord Nederlands Orkest. In het buitenland was hij gastdirigent bij het RIAS Jugend Orchester, de Deutsche Kammer Philharmonie, het Zweedse ensemble Musica Vitae, het NDR-Orchester, Mozarteum Orchester Salzburg, SWR Orchester Stuttgart, Konzerthausorchester Berlin en de Wiener Concert-Verein. Sinds 2006 is hij chef-dirigent en artistiek leider van HET Symfonieorkest (voorheen het Nederlands Symfonie Orkest) in Enschede. In maart 2014 maakte het Residentie Orkest bekend dat De Vriend per 1 augustus 2015 voor de duur van vier seizoenen is aangesteld als vaste dirigent.[1]

Tot de opera's die De Vriend dirigeerde behoren Arminio van Heinrich von Biber, Rodelinda, Alcina en Agrippina Orlando van Georg Friedrich Händel, L’incoronnazione di Poppea en L’Orfeo van Claudio Monteverdi, King Arthur en Dido and Aeneas van Henry Purcell met het Onafhankelijk Toneel, het Huis aan de Amstel en de Nationale Reisopera. Ook leidde hij Mozarts Die Zauberflöte bij de Opera du Rhin in Straatsburg, Monteverdi's L’Orfeo bij de Opera van Luzern, Der Stein der Weisen (van Mozart en anderen) in een regie van Eva Buchmann en Die Fledermaus van Johann Strauss. Rosamunde in Schwetzingen festival in regie van Ernst Daniel Herzog.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties