Jan van Staa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan van Staa (Utrecht, 27 mei 1955) is een voormalig Nederlands voetballer en voetbaltrainer. Van Staa is momenteel in dienst van voetbalclub FC Twente als internationale scout.

Loopbaan[bewerken]

Op 9-jarige leeftijd meldde Van Staa zich aan bij DOS, een van de voorlopers van FC Utrecht. In januari 1974 maakte de de op dat moment 18-jarige middenvelder zijn debuut voor FC Utrecht in de Eredivisie. In 1981 maakte Van Staa de overstap naar SC Heracles, waarvan hij later de aanvoerder werd. Met deze ploeg werd hij in 1985 kampioen van de Eerste divisie. Na een jaar Eredivisie volgde in 1986 degradatie. Na afloop van seizoen 1987/88 beëindigde Van Staa zijn actieve loopbaan.

In de jaren negentig was Van Staa als assistent-trainer, hoofdtrainer en hoofd opleidingen in dienst van achtereenvolgens Heracles en Go Ahead Eagles. Vanaf het seizoen 2004/2005 was hij assistent van hoofdtrainer Rini Coolen bij FC Twente. Na slechte resultaten stapte Coolen kort na de winterstop van 2006 op. Van Staa nam het roer over en na zeven wedstrijden waren er zes overwinningen en één gelijkspel behaald, waarna er werd gesproken van het Jan van Staa-effect. Het team kwalificeerde zich via de play-offs voor de Intertoto Cup 2006.

Ondanks zijn (korte) succes moest Jan van Staa aan het einde van het seizoen plaats maken voor de nieuwe trainer en tevens technisch manager Fred Rutten. Als scout bleef hij in dienst van FC Twente. Tevens is hij geregeld als voetbalanalist te zien bij RTV Oost.

Begin mei 2014 werd hij tijdens zijn werk in Denemarken getroffen door een hartinfarct.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]