Japanse Zelfverdedigingskrachten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
FIAV 001001.svg Vlag van de Japanse Zelfverdedigingskrachten (Verhouding 5:6)
Vlag van de Japanse Zelfverdedigingskrachten, afkomstig van de Japanse Keizerlijke Marine

De Japanse Zelfverdedigingskrachten (Japans: 自衛隊; Jieitai, in het Engels: Japan Self-Defense Forces, JSDF) vormen het leger van Japan. Het leger werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog en is de opvolger van het Japanse Keizerlijke Leger. Dit leger heeft nooit aan echte gevechten deelgenomen, maar is sinds 1995 ingeschakeld geworden bij vredesoperaties, in landen als Cambodja, Djibouti en Irak, maar ook bij hulpoperaties zoals bij de aardbeving in Haïti in 2010, en China in 2009.


Statuut[bewerken]

De Japanse militaire capaciteiten worden ernstig beperkt door artikel 9 van de Japanse Grondwet. Dit artikel stelt dat het Japanse volk voor eeuwig afstand doet van zijn soeverein recht - als staat - om internationale disputen met geweld te beslechten en dat Japan nooit een land-, lucht- of zeemacht zal hebben. Het artikel werd door Japan zo geïnterpreteerd dat het zelfverdediging toestaat. Op basis van de Wet op de Zelfverdedigingskrachten van 1954 richtte het alsnog een "leger" op. Het betreft een uniek militair systeem dat voorziet in volledige civiele controle over de strijdkrachten. Alle manschappen van de Japanse Zelfverdedigingskrachten zijn eigenlijk burgers. De personen die een uniform dragen hebben een statuut van speciale ambtenaar en zijn afhankelijk van het Ministerie van Defensie. Misdaden die begaan worden door militairen – hetzij binnen of buiten de basis, tijdens of na de dienst, van militaire of niet-militaire aard – zijn alle onderhevig aan de jurisdictie van civiele rechtbanken.

Mankracht en organisatie[bewerken]

In 2005 beschikte de JSDF over 239.430 manschappen. Hiervan behoorden er 147.737 tot de landmacht, 44.327 tot de marine, 45.517 tot de luchtmacht en 1849 tot de generale staf.

Japanse matrozen aan boord van het trainingsschip JDS Kashima (TV 3508) in Pearl Harbor.

Bevelstructuur[bewerken]

Tank Type 74 van de Landmacht

Componenten[bewerken]

  • Landmacht (陸上自衛隊, Rikujō Jieitai, Japanese Ground Self-Defense Force, JGSDF)
  • Luchtmacht (航空自衛隊, Kōkū Jieitai, Japan Air Self-Defense Force, JASDF)
  • Marine (海上自衛隊, Kaijō Jieitai, Marine Japan Maritime Self-Defense Force, JMSDF)

Externe links[bewerken]