Japanse kwartel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese dwergkwartel
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
1 week old Japanese quail chicks 13.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae (Fazanten)
Geslacht: Coturnix (Kwartels)
Soort
Coturnix japonica
Temminck & Schlegel, 1849[2]
Afbeeldingen Chinese dwergkwartel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinese dwergkwartel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Japanse kwartel (Coturnix japonica) is een vogel uit de familie van de Phasianidae (fazanten) die voorkomt in Zuid-Azië en Oost-Azië. Als men goed kijkt, is het verschil tussen de geslachten duidelijk te zien: De haantjes hebben namelijk een soort van lijntekeningen op de keel en bij de vrouwtjes zijn deze minder zichtbaar.

Leven in de volière[bewerken]

Tegenwoordig zijn deze kwartels populaire volièrevogels. Ze kunnen zonder problemen in een gezelschapsvolière worden gehouden, maar zorg ervoor dat er meer hennetjes dan haantjes aanwezig zijn. De mannetjes kunnen het onderling namelijk niet altijd zo goed vinden en ze jagen continu achter de vrouwtjes aan.

Het is een kwartel die zich graag schuilhoudt tussen de beplanting dus zorg ervoor dat ze in de volière beschikking hebben over planten. Meest geschikt hiervoor zijn flinke, overhangende struiken. Zorg er ook voor dat de kwartels zich in de winter kunnen terugtrekken in een geïsoleerd nachthok. Bijverwarming is in principe niet nodig.

Ze houden zich vooral op de bodem van de volière op, waar ze hun voedsel bijeenscharrelen. Het zijn doorgaans rustige vogels die graag een zandbad nemen.

Voedsel[bewerken]

Japanse kwartels voeden zich met verschillende soorten zaden en insecten. In een volière hoeft u ze normaal niet apart te voederen want ze eten alles wat de andere vogels laten vallen. Als u kweekresultaten wilt, hebben ze in die periode wel levend voer in de vorm van insecten nodig.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor in Mongolië, oostelijk Siberië, Japan en Korea.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Chinese dwergkwartel op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Fauna Japonica, sive descriptio Animalium, quae in itinere per Japoniam...suscepto, annis 1823-30 collegit, notis, observaionibus et adumbrationibus illustravit P. F. de Siebold. Conjunctis studiis C. J. Temminck et H. Schlegel pro Vertebratisatque W. de haan pro Invertibratis elaborata. 1844-1850 Lugduni Batavorum = Leyden 6 vols [in 4] Descriptions des Oiseaux, &c. pp.141; 120 pls. col.