Jasnaja Poljana (oblast Kaliningrad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jasnaja Poljana (Kaliningrad))
Jasnaja Poljana
Ясная Поляна
Trakehnen
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Locatie in Rusland
Jasnaja Poljana (Rusland)
Jasnaja Poljana
Kerngegevens
Oblast Kaliningrad
Coördinaten 54° 34′ NB, 22° 27′ OL
Algemeen
Inwoners 500
Gebeurtenissen en bestuur
Onder jurisdictie van district Nesterovski
Overig
Postcode(s) 238012
Tijdzone USZ1 (UTC+2)
Locatie in oblast Kaliningrad
Jasnaja Poljana (oblast Kaliningrad) (oblast Kaliningrad)
Jasnaja Poljana (oblast Kaliningrad)
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Jasnaja Poljana (Duits: Trakehnen, Russisch: Ясная Поляна, "lichte open plek in het bos") is een dorp in de Russische oblast Kaliningrad (het noordelijke deel van het vroegere Oost-Pruisen) ten zuidoosten van het Rode Bos (Krasny Les of Rominckabos).

Tot 1945 (toen het in handen van de Sovjets kwam), droeg het de Duitse naam Trakehnen (Litouws: Trakėnai, Pools: Trakany). Opvallend is, dat ook de naam Trakehnen oorspronkelijk "open plek in het bos" betekent. Het zou zijn afgeleid van het Oudpruisische woord trakis, dat "groot moeras" betekende. Het gebied werd drooggelegd in 1731.

In 1731 werd het gesticht door de Pruisische koning Frederik Willem. Trakehnen werd wereldvermaard, doordat in 1732 de koninklijke Pruisische stoeterij er gevestigd werd. Met behulp van Engelse volbloeds werden de hier reeds aanwezige paardenrassen veredeld tot uitstekende militaire en rijpaarden, de befaamde Trakehners. Van de statige, typisch Oostpruisische gebouwen uit die tijd staat nog maar weinig overeind. Eén gebouw dient als museum.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]