Jean-Paul Votron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jean-Paul Votron (21 oktober 1950) is een voormalig Belgisch bankier.

Biografie[bewerken]

Opleiding[bewerken]

In 1973 behaalde hij een diploma handelswetenschappen en een bijkomend diploma in International Business Strategies aan het ICHEC (Institut catholique des hautes études commerciales) in Brussel.[1]

Loopbaan[bewerken]

Votron begon zijn loopbaan in 1975 bij Unilever waar hij verantwoordelijk werd voor internationale verkoop, marketing en algemeen beleid. Tussen 1991 en 1997 werkte hij bij de Amerikaanse Citibank. Vervolgens werkte hij tussen 1997 en 2001 bij ABN AMRO, waar hij er niet in slaagde tot de bestuurstop door te dringen.[2] Daarna keerde hij terug naar een topfunctie bij zijn eerdere werkgever die inmiddels Citigroup heette, waar hij verantwoordelijk was voor de consumentenzaken in Europa, Rusland, Afrika en het Midden-Oosten.

In oktober 2004 werd hij CEO van Fortis, de Nederlands-Belgische bank en verzekeraar.[3] Daar kocht Votron ABN AMRO samen met de Britse Royal Bank of Scotland en het Spaanse Santander voor het astronomische bedrag van 71 miljard euro, waarvan 24 miljard euro door Fortis.[4] Hiervoor kreeg hij een bonus van 2,5 miljoen euro. Via een omweg werd hij zo alsnog topman bij zijn voormalige werkgever waar hij vertrok omdat hij er niet in slaagde tot de raad van bestuur door te dringen.[1] In juni 2008 werd hij bestempeld tot de grootste graaier aan de top van het bedrijfsleven door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Votron incasseerde een miljoenenbonus als compensatie voor het feit dat zijn aandelen en aandelenopties in waarde gedaald waren[5].

De forse koersdaling van het Fortisaandeel, het onterechte optimisme en het laten vallen van het door hem beloofde dividend zette veel kwaad bloed bij de aandeelhouders. Dit leidde uiteindelijk tot zijn ontslag op 11 juli 2008, waarvoor hij een ontslagpremie kreeg van 1 jaarloon of 1,3 miljoen euro.[6] Op 20 december 2008 bleek dat Votron tegen alle procedures in zelf om een bonus van 2,5 miljoen euro had gevraagd en daarin werd gesteund door president-commissaris Maurice Lippens. Votron had op basis van zijn basissalaris van 750.000 euro recht op maximaal 1,25 miljoen euro.[7]

Privé[bewerken]

Jean-Paul Votron is getrouwd en heeft twee kinderen. Votron spreekt Frans, Nederlands en Engels. Hij jogt en speelt golf. Op 25 oktober 2008 maakte het Laatste Nieuws (België) bekend, dat Votron te kampen had met een burn-out, waarvoor hij werd behandeld in het ziekenhuis.[8] Votrons aandoening zou het gevolg zijn van de kredietcrisis en de schuld die hij krijgt voor de neergang van Fortis. Zijn aandoening en verpleging weerhielden hem er niet van boven genoemde bonus op te eisen [7].

Bronnen, noten en/of referenties