Jean Del Cour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Jean Del Cour
Altaar in de Virga-Jessebasiliek

Jean Del Cour (Xhignesse 1627-1707), ook Jean Delcour genoemd, was een Luikse beeldhouwer. Hij introduceerde de barok in het prinsbisdom Luik.

Hij vertrok voor een periode van meerdere jaren naar Rome en was een leerling van Gian Lorenzo Bernini. In 1661 keerde hij terug naar Luik waar hij een atelier had in de straat Soeurs-de-Hasques. Hij bewerkte hout, marmer en ivoor.

Een van zijn werken is het altaar dat nu in de Virga-Jessebasiliek in Hasselt te zien is en oorspronkelijk in de abdijkerk van de abdij van Herkenrode stond. Anna Catharina de Lamboy, abdis van de abdij gaf hem de opdracht. Het is vervaardigd uit marmer van Carrara. Hij maakte ook het mausoleum van Allamont dat te zien is in de Sint-Baafskathedraal te Gent.

Een ander beeldhouwwerk van hem is dat van de drie Gratiën bovenop het Luikse Perron. Verdere werken van Del Cour in Luik zijn onder andere een marmeren liggende Christus en een houten Johannes de Doper in de Sint-Pauluskathedraal, het Madonnabeeld op de fontein van Vinâve d'Ile en verschillende heiligenbeelden in de Sint-Jacobskerk.

Jean Del Cour had slechts één leerling, Jean Hans.

Zijn portret (zie afbeelding bovenaan rechts), het enige bekende, werd geschilderd door zijn broer, Jean-Gilles Del Cour (1632-1695). Jean Del Cour was toen 54 jaar oud. Het schilderij toont de kunstenaar als architect en als beeldhouwer. De tekening toont het voorontwerp van het altaar voor de abdij van Herkenrode.