Jena Malone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jena Malone
Jena Malone in 2013.
Algemene informatie
Geboren 21 november 1984
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1996 - heden
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jena Malone (Sparks (Nevada), 21 november 1984) is een Amerikaans actrice en voormalig kindster. Ze won onder meer drie jaar achtereen een Young Artist Award (1996-98) en werd in tevens 1998 genomineerd voor een Golden Globe.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Malone was toen ze negen jaar oud was inmiddels 27 keer verhuisd. Haar moeder werkte in het theater en toen ze zo'n stuk zag, raakte ze ook geïnteresseerd in acteren. Ze haalde haar moeder over om van Las Vegas naar Los Angeles te verhuizen. Malone kreeg al snel rollen en in 1996 een hoofdrol in Bastard Out of Carolina. Ze werd genomineerd voor een Independent Spirit Award en een Screen Actors Guild Award. Op dat moment was ze de jongste persoon ooit die een nominatie voor laatstgenoemde prijs ontving.

Malone groeide uit tot kindster en werd in 1997, na één jaar acteren, genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol in Hope. Ze kreeg met name rollen in onafhankelijke films met een complex plot. Dit hielp haar in de overgang van kindster tot volwassen actrice.

In 2012 werd bekend dat zij de rol van Johanna Mason op zich zou nemen in het tweede deel van de trilogie De Hongerspelen: Catching Fire.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]