Jerdons bladvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jerdons bladvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Mannetje Jerdons bladvogel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Chloropseidae (Bladvogels)
Geslacht:Chloropsis
Soort
Chloropsis jerdoni
(Blyth, 1844)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Jerdons bladvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Jerdons bladvogel (Chloropsis jerdoni) is een vogel uit de familie van de bladvogels. De naam is een eerbetoon aan de Brits natuuronderzoeker Thomas C. Jerdon.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Jerdons bladvogel lijkt sterk op de blauwvleugelbladvogel (C. cochinchinensis). Vóór 2003 werd de soort beschouwd als een ondersoort (C. c. jerdoni) van de blauwvleugelbladvogel.[2] Deze soort wijkt onder andere af door het ontbreken van de blauwe vleugel en het verspreidingsgebied dat ligt op het schiereiland India en het eiland Sri Lanka.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in India en Sri Lanka in half open landschappen met bos, boomgaarden, grote tuinen met bomen, laanbomen en koffie- en peperplantages, meestal in wat drogere gebieden. Het is een vrij algemene vogel, vooral in heuvelig gebied.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Jerdons bladvogel heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om deze redenen staat deze bladvogel als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]