Jeremy Sumpter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jeremy Sumpter
Jeremy Sumpter in 2014
Jeremy Sumpter in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Jeremy Robert Myron Sumpter
Geboren 5 februari 1989
Vlag van Verenigde Staten Monterey, Californië
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 2001 - heden
Beroep acteur
Portaal  Portaalicoon   Film

Jeremy Robert Myron Sumpter (Monterey (Californië), 5 februari 1989) is een Amerikaans acteur. Hij is bekend dankzij zijn hoofdrol in de film Peter Pan uit 2003.

Biografie[bewerken]

Sumpter is de zoon van Gary Sumpter en Sandra Johnson. Hij heeft twee zussen Jessica, zijn tweelingzus, en Gigi en één broer Travis. In juli 2002 werd Sumpter, als 13-jarige jongen, geselecteerd voor de rol van Peter Pan. Hiermee werd de traditie om jonge meisjes de rol te laten spelen, tenietgedaan.

Tijdens het filmen in de herfst van 2002, groeide Sumpter enkele centimeters. Hierdoor waren enkele aanpassingen nodig om zijn hoogteverschil met de beginscènes te camoufleren. Jeremy deed wel bijna al zijn stunts zelf. Ook bereidde hij zich voor op het zwaardvechten door 5 uren per dag te trainen en trainde hij ook voor gymnastiek. Toen ze in Australië begonnen met filmen, breidde hij zijn training uit met cricket en surfen. Voor de film moest Sumpter ook oefenen op het zweven in de lucht. Zo moest hij leren om mooi in evenwicht te blijven, te bewegen en te draaien.

De film kostte zo'n $140.000.000 en werd in de bioscopen gebracht in december 2003. Helaas had de film weinig succes omdat het een meer volwassenere versie was van het boek en omdat de film moest concurreren met de kaskraker The Lord of the Rings: The return of the king. De totale opbrengst kwam uit op 'slechts' $121.000.000 (waarvan $48.000.000 in de VS) waardoor de film niet alleen in de VS, maar wereldwijd een flop werd.

Sumpter spendeerde de zomer van 2005 in Oregon om daar de film the comedy The Sasquatch Dumpling Gang op te nemen. Deze film werd in première gebracht in november 2007. Sumpter verschijnt ook in de onafhankelijke film An American Crime, waar hij de rol van Coy Hubbard vertolkt. Hij verscheen ook in een aflevering van CSI Miami als de vriend van een meisje wiens ouders vermoord waren. Hij werkte recent ook de opnamen van Calvin Marshall af waarin hij "Caselli" speelt. Hij zal ook nog meespelen in Prep School en Word of Mouth.

Privéleven[bewerken]

Sumpter geniet niet alleen van surfen, maar ook van basketbal, American football, honkbal, snowboarden, tennis, voetbal, zwemmen, rollerbladen, golf, en het kijken naar stormwolken. Zijn favoriete film is King Kong, maar hij houdt ook van Unforgiven en Twister. Hij kreeg enkele sportieve rollen in films zoals Local Boys (surfen), Peter Pan (zwaardvechten), Clubhouse (baseball) en Cyber Seduction (zwemmen). In oktober 2005 nam Sumpter voor het eerst deel aan een bekend golfevenement: the Eddie Money Golf Tournament in Noord Californië. Zijn team eindigde derde op 24 teams.

Filmografie[bewerken]

Jaar Titel Rol Opmerkingen
2010 "Death and Cremation" Jarod
2010 You're So Cupid! Conner Miller
2008 Word of Mouth Rex (pre-productie)
2008 Prep School Simon (pre-productie)
2008 Calvin Marshall Caselli
2007 An American Crime Coy Hubbard
2007 CSI: Miami Zach Griffith (in Broken Home)
2006 The Sasquatch Dumpling Gang Gavin Gore
2005 Cyber Seduction: His Secret Life Justin Petersen
2004 Clubhouse (tv-series) Pete Young
2003 Peter Pan Peter Pan
2002 Local Boys Skeeter Dobson
2002 Frailty Young Adam
2001 Just A Dream Henry Sturbuck

Prijzen[bewerken]

  • Saturn Award (winner) 2004 Best Performance door een jonge Acteur voor Peter Pan.
  • Young Artist Award (winner) 2004 Best Performance door een jonge Acteur voor Peter Pan.
  • Saturn Award (nomination) 2003 Best Performance door een jonge Acteur voor Frailty.
  • Young Artist Award (winner) 2002 Best Performance in een tv-film, Mini-Series of Speciale - hoofdrol als jonge Acteur voor Just A Dream.

Externe links[bewerken]