Jerom (stripreeks)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jerom is een Belgische stripreeks van de hand van Willy Vandersteen. Het is een spin-off van de stripreeks Suske en Wiske en gaat over de figuur Jerom, ook bekend als de 'sterkste man van het westelijk halfrond'.

De reeks[bewerken]

Uit de Suske en Wiske-stripreeks komen ook de figuren tante Sidonia en professor Barabas, de andere (hoofd)personages uit Suske en Wiske komen echter niet voor in de Jerom-strips. Professor Barabas krijgt er nog een assistente bij: Sylvia.

De eerste elf verhalen bevatten diverse thema's, meestal staat een uitvinding van professor Barabas centraal. Het zijn ook deze verhalen die, ofschoon reeds als album verschenen, in 1983 in het stripweekblad Eppo worden gepubliceerd.

Vanaf album 12 (De gouden stuntman) neemt het verhaal een andere wending en krijgt Jerom een andere rol: duidelijker een superheld, met een goudkleurig pak en cape en een vliegende motor, als bijnaam krijgt hij dan ook De Gouden Stuntman.

Jerom is vanaf dit verhaal een lid van een organisatie Morotari (MOderne ROnde TAfelRIdders), een moderne ronde tafel waarvan de leden gemaskerd gaan. Er is een hoofdrol voor een nieuw personage: Odilon, het klunzige hulpje van de gouden stuntman.

De reeks Jerom is opvallend soberder dan Suske en Wiske. Er staat minder tekst in de ballonnen, de verhaallijnen lijken zich trager te ontwikkelen, de lijnen zijn dikker, en de serie mist de subtiliteiten van Suske en Wiske. Dat komt omdat de serie op een sneltreintempo afgewerkt werd voor de Duitse markt (waar hij gekend is als "Wastl"). Tijdens de hoogdagen tot zelfs 1 verhaal per week, vaak eerst in het Duits en pas dan in het Nederlands. Veel Duitse verhalen werden zelfs nooit naar het Nederlands vertaald. Uiteindelijk telde de 'groene' Jerom-serie 95 verhalen. Het laatste in deze reeks verscheen in 1982.

De serie werd in 1982 voortgezet en in een moderner (oranje) jasje gestoken onder de titel De wonderbare reizen van Jerom, met een totaal nieuwe cast van personages. Na 36 albums werd uiteindelijk ook deze reeks stopgezet.

Van 2008 tot 2014 bracht uitgeverij Adhemar een reeks van 40 niet eerder in het Nederlands uitgegeven Jerom-albums op de markt. Telkens met een oplage van ongeveer 1250 exemplaren. Het gaat om vertaalde Duitse Jerom-verhalen uit de 'Gouden Stuntman'-periode in een groene albumcover (vergelijkbaar met de eerste Jerom-reeks).

Albums[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van albums van Jerom voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De albumomslagen van de eerste Jerom-reeks hebben precies dezelfde vormgeving als de rode Suske en Wiske-albums uit die tijd, maar de kleur is dan groen. Voor de reeks De wonderbare reizen van Jerom is die kleur oranje.

In andere stripreeksen[bewerken]

Vertalingen[bewerken]

De stripalbums van Jerom worden ook in andere landen uitgegeven:

  • Frankrijk - Jérôme
  • Duitsland - Wastl
  • Griekenland - Zerom

Externe link[bewerken]