Jetta Goudal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jetta Goudal

Jetta Goudal (geboren als Juliette Henriette Goudeket, 12 juli 1891 Amsterdam14 januari 1985 Los Angeles, Californië) was een Nederlands-Amerikaanse actrice die furore maakte in het stomme-filmtijdperk.

Vroege leven[bewerken]

Goudal werd geboren als Juliette Henriette Goudeket in 1891. Ze was de dochter van Geertruida Warradijn (1866-1920) en Wolf Mozes Goudeket (1860-1942), een rijke diamantslijper in Amsterdam. Haar ouders waren beiden Joods.

Jeliette begon haar acteercarrière op het podium en reisde met diverse theatergezelschappen door Europa. In 1918 verliet ze het door de Eerste Wereldoorlog verwoeste Europa en vestigde zich in New York, waar zij haar Nederlandse joodse afkomst verborgen hield. Ze omschreef zich zichzelf als een ‘Parisienne’ en in een informatieblad voor de 'Paramount Public Department' schreef ze dat ze op 12 juli 1901 in Versailles was geboren als de dochter van de fictieve advocaat Maurice Guillaume Goudal.

Carrière[bewerken]

Ze verscheen voor het eerst op Broadway in 1921 onder haar artiestennaam Jetta Goudal. Na een ontmoeting met regisseur Sidney Olcott accepteerde ze een rol in zijn film 'Timothy's Quest' (1922). Ze raakte ervan overtuigd om naar de westkust te gaan om haar carrière als filmactrice voort te zetten. In de daarop volgende jaren verscheen ze nog in twee films van Olcott. De kritieken waren lovend, in het bijzonder voor haar prestaties in 1925 in de film 'Salome of the Tenements', een film gebaseerd op de roman van Anzia Yezierska over het leven in de New Yorkse joodse wijk Lower East Side.

Ze werkte later veel met de producer/regisseur Cecil B. DeMille en werd schatrijk. Haar carrière liep af nadat ze tegen dezelfde DeMille een rechtszaak had aangespannen. Hij claimde haar voor een film, maar ze wilde niet omdat ze een ander, beter aanbod had gekregen. Ze won het proces maar stond daarna wel bekend als 'lastige tante'. Het proces was wel de aanleiding tot de oprichting van een acteursvakbond in Amerika.

Latere leven[bewerken]

In 1932 maakte ze haar laatste film, een geluidsfilm. Twee jaar eerder was ze getrouwd met Harold Grieve, een art director en mede-oprichter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Toen haar filmcarrière eindigde, wijdde ze zich aan het runnen van een succesvol interieur bedrijf. Ze werd in 1985 naast haar man begraven op Forest Lawn Memorial Park Cemetery in Glendale, Californië.

Als erkenning voor haar bijdrage aan de filmindustrie kreeg Jetta Goudal een ster op de Hollywood Walk of Fame in Hollywood.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]