Jeugdbrandweer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jeugdbrandweerhelm

De Jeugdbrandweer is bij meer dan 150 brandweerkorpsen in België en Nederland actief. Jongeren vanaf 10 tot het 18 jaar worden hier vertrouwd gemaakt met het werk van de brandweer. Deze jongeren krijgen les in het brandweervak, waarvan de basis komt de opleiding manschap van de brandweer. Onder andere 'Wat is brand' & 'Hoe blus ik een brand'. Na het jaar dat de jongeren 18 worden, is het mogelijk om door te stromen naar de brandweer. Hierdoor wordt de jeugdbrandweer vaak gezien als een kweekvijver.

Organisatie[bewerken]

Er is voor de jeugdbrandweer één overkoepelende organisatie Stichting Jeugdbrandweer Nederland (afgekort JBNL). Deze organisatie organiseert jeugdbrandweerwedstrijden en geeft in samenwerking met het NIFV een lesboek uit voor de jeugdbrandweer.

Opdeling[bewerken]

Een jeugdbrandweerkorps is doorgaans opgedeeld in groepen. Binnen de jeugdkorpsen zijn er over het algemeen twee groepen. Junioren ( t/m 15 jaar ) en aspiranten ( t/m 18 jaar). Beide groepen oefenen doorgaans het aflegsysteem die bekend is bij de brandweer. De kennis die groepen leren, wordt getest via wedstrijden en toetsen.

Wedstrijden[bewerken]

Jeugdbrandweer Nederland organiseert ieder jaar verschillende wedstrijden door heel Nederland voor alle jeugdbrandweerkorpsen. Tijdens deze wedstrijden wordt de jeugd uitgedaagd om een brand zo goed mogelijk te blussen. De groep wordt tijdens deze wedstrijd beoordeeld door ervaren brandweer-mannen / vrouwen en krijgen aan het einde van de dag een beoordeling. Er zijn verschillende rondes in de wedstrijden, namelijk kwalificatie wedstrijden, halve finale en finale. Uit de finale komt de landskampioen van het jaar.

Er zijn verschillende categorieën van wedstrijden. Voor de junioren groepen is er enkel de categorie lage druk. De aspiranten ploegen kunnen kiezen uit lage druk en hoge druk. Bij lage druk gaan de ploegen in een brand blussen doormiddel het aflegsysteem met verdeelstuk. Bij hoge druk gaat de groep de brand blussen direct met de slangen van de brandweerwagen.

Naast Jeugdbrandweer Nederland organiseren jeugdkorpsen onderling ook wedstrijden om extra te oefenen voor de bovenstaande wedstrijden.

Externe links[bewerken]