Jeugdbrandweer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jeugdbrandweerhelm

De Jeugdbrandweer is bij meer dan 150 brandweerkorpsen in België en Nederland actief. Jongeren van 10 tot het 18 jaar worden hier vertrouwd gemaakt met het werk van de brandweer.

Vaak wordt de jeugdbrandweer gezien als 'kweekvijver' voor de 'echte' brandweer, want veelal stromen jeugdbrandweerleden ook door naar de vrijwillige of de beroepsbrandweer.

Opdeling[bewerken]

Een jeugdbrandweerkorps is doorgaans opgedeeld in secties. Sectie 1 (16-18 jaar), sectie 2 (13-16 jaar) en sectie 3 (10-13 jaar) (of vergelijkbare benamingen). Waar de derde sectie nog oefent met een aangepast aflegsysteem, probeert men bij de tweede en eerste sectie zo goed mogelijk het echte aflegsysteem na te bootsen. Voor junioren zijn er op de wedstrijden speciale wedstrijdcontainers, maar ook in een pand kan de wedstrijd worden gespeeld. De aspirantenwedstrijden kunnen in nagenoeg elk beschikbaar pand worden gehouden, dit komt de realistische training voor het latere brandweerwerk ten goede. Jongeren leren er wat ze moeten weten als brandweer-man/vrouw. Er worden ook onderling met andere jeugdbrandweerkorpsen wedstrijden gehouden om te zien wie er het beste om gaat met de situatie (een gesimuleerde brand).

Organisatie[bewerken]

Er is voor de jeugdbrandweer één overkoepelende organisatie: de Stichting Jeugdbrandweer Nederland van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR). Deze organisatie organiseert jeugdbrandweerwedstrijden en geeft in samenwerking met het NIFV een lesboek uit voor de jeugdbrandweer.

Externe links[bewerken]