Jevgeni Sadovy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jevgeni Viktorovitsj Sadovy (Russisch: Евгений Викторович Садовый) (Volzjski, 19 januari 1973) is een voormalig internationaal topzwemmer uit Rusland, die in 1992 vriend en vijand verraste door drie gouden medailles te winnen bij de Olympische Spelen van Barcelona. Hij zegevierde daar op de individuele 200 en 400 meter vrije slag, en met de estafetteploeg van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten op de 4x200 meter vrije slag.

Verbluffend was vooral de tijd die de broodmagere en verlegen Sadovy neerzette op de 400 vrij; hij verbeterde het wereldrecord met maar liefst 1,95 seconde. Ook met de aflossingsploeg van het GOS scherpte hij de mondiale toptijd aan. Bij thuiskomst wachtte president Boris Jeltsin en IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch hem op. Sadovy werd uitgeroepen tot Russisch Sportman van het Jaar, Wereldzwemmer van het Jaar en ontving van de president een gouden horloge.

Na de voor hem eveneens succesvol verlopen Europese kampioenschappen langebaan (50 meter) van 1993 (twee gouden, één zilveren medailles) begonnen motivatieproblemen hem parten te spelen. Sadovy laste een adempauze in en besloot in 1996 zijn carrière voorgoed af te sluiten. In 1999 werd hij opgenomen in The International Swimming Hall of Fame.

Externe link[bewerken]