Jipjips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Jipjips zijn twee ruimtewezens die voorkomen in enkele filmpjes van het kinderprogramma Sesamstraat. In sommige van deze filmpjes worden ze - met een knipoog naar de vroeg-20e-eeuwse dichter - aangeduid als "Sjoerd en Hendrik Marsman". De sketches zijn oorspronkelijk gemaakt voor de Amerikaanse, originele versie van het kinderprogramma, Sesame Street.

De Jipjips komen doorgaans in tweevoud: één van beide is blauw, de ander roze. Ze bestaan uit een hoofd met oogjes, een mond en twee voelsprieten, en bewegen zich voort op een onderstel dat bestaat uit een hoeveelheid lange dunne tentakels. Hun vocabulaire bestaat voornamelijk uit het monotoon uitspreken van de tekst "Jip-jip-jip-jip-jip-jip ahah-ahah jip-jip-jip-jip-jip", af en toe afgewisseld met een "aards" woord, gevolgd door een enthousiast "Ooooooh!" De Jipjips komen vermoedelijk van de planeet Mars, en zijn met een vliegende schotel naar de aarde gekomen om daar allerlei zaken te onderzoeken. Ze zijn erg onder de indruk van aardse dnigen als klokken, telefoons en computers. Wordt de spanning hen te veel, dan verschuilen ze hun gezicht achter hun onderlip. In veel filmpjes komen de Jipjips met z'n tweeën voor, in sommige filmpjes is er ook interactie met andere Sesamstraat-figuren, zoals Bert en Ernie.

In de oorspronkelijke Amerikaanse versie worden en werden de stemmen van de Jipjips gedaan door onder andere Jim Henson, Frank Oz en Martin P. Robinson.

Sketches[bewerken]

Om een indruk te geven van de educatieve waarde van de sketches met de Jipjips volgt hier een tweetal grepen uit het totale aanbod. De tekst kan in werkelijkheid enigszins afwijken van wat hieronder te lezen is.

 • De Jipjips vliegen door de ruimte en zien de aarde voor zich opdoemen.
  • Blauwe Jipjip: Maan. Maan. Maan-maan-maan-maan-maan jip-jip-jip-jip-jip-jip
  • Roze Jipjip: Nee. Nee. Nee-nee-nee-nee-nee-nee jip-jip-jip-jip-jip-jip. Aarde. Aarde. Aarde-aarde-aarde-aarde-aarde jip-jip-jip-jip-jip-jip
  • Blauwe Jipjip (enthousiast): Ooooooooh! Jip-jip-jip-jip-jip-jip!
 • Ernie heeft net eng gedroomd over ruimtewezens die Bert kwamen ontvoeren en heeft Bert daarbij wakker gegild. Bert kon de slaap niet meer vatten en is naar de keuken gegaan om pap voor hem en Ernie te maken. Plotseling verschijnen de ruimtewezens door de muur heen, luid "jip-jip-jip" roepend.
  • Ernie (verschrikt): Help, Bert! De ruimtewezens zijn gekomen, wat moet ik doen?!
  • Bert (vanuit de keuken): Vraag of ze ook pap willen!
  • Ernie (enigszins verward): Ook pap?
  • De beide ruimtewezens (enthousiast rennend naar de keuken): Ook pap. Ook pap. Jip-jip-jip-jip-jip-jip ahah-ahah jip-jip-jip-jip-jip![bron?]