Jo De Clercq

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jo De Clercq
Jo met de Banjo
Jo De Clercq
Volledige naam Jo De Clercq
Geboren Petegem-aan-de-Leie, 16 februari 1947
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij SP / sp.a / Vooruit
Functies
? - 2017 Gemeenteraadslid Herent
1988 - 2017 Schepen Herent[1]
2003 - 2018 Provincieraadslid Vlaams-Brabant[2]
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Muziek

Johan H. J. (Jo) De Clercq (Petegem-aan-de-Leie, 16 februari 1947), beter bekend als Jo met de Banjo, is een Belgisch zanger, componist en politicus voor Vooruit.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde in 1970 af als germanist aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tijdens zijn studentenperiode was hij lid van de studentenvakbond SVB.

Jo De Clercq begon in 1969 bij Radio 2 als dj.[3] Hij was een tijdlang de drijvende kracht achter de Leuvense stadsradio VRL.[3] Op televisie verscheen hij als publieksopwarmer bij Tien om te zien en in televerkoopprogramma's zoals De Shoplijn, en hij werkte als publieksopwarmer bij het Vlaamse televisieprogramma Blokken.[4]

Daarnaast was hij tot 2017 voor sp.a schepen van Cultuur in Herent[3] en zetelt hij in de provincieraad van Vlaams-Brabant.[5] Bij de lokale verkiezingen van 2012 was hij sp.a-lijsttrekker in Herent[6] en ambieerde hij openlijk de burgemeesterpost.[7] Hij behaalde 962 voorkeurstemmen, maar moest in de race om de populairste Herentse politicus Marleen Schouteden van N-VA laten voorgaan die 1.048 voorkeurstemmen kreeg.[8] In maart 2017 stapte hij uit de gemeenteraad. Hij werd voorzitter van de lokale sp.a-afdeling om die voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Luk Draye volgde hem op als schepen, Griet Lissens nam zijn plaats in de gemeenteraad over.[9]

Als "Dennis Peirs" is hij auteur en co-auteur van tal van Vlaamse liedjes, onder meer voor Laura Lynn, Sam Gooris en Willy Sommers. De bekendste nummers van zijn hand zijn Marijke van Sam Gooris, Hoop doet leven van Will Tura en Als een leeuw in een kooi van Willy Sommers.

Discografie[10][bewerken | brontekst bewerken]

Als muzikant[bewerken | brontekst bewerken]

  • Oh Moeder (Philips, 1978)[11]

Als componist / auteur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jo De Clercq van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.