Joachim Beuckelaer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joachim Beuckelaer
De welvoorziene keuken  allegorie met Jezus bij Martha en Maria op de achtergrond en op de voorgrond allerlei aardse verleidingen
De welvoorziene keuken
allegorie met Jezus bij Martha en Maria op de achtergrond en op de voorgrond allerlei aardse verleidingen
Persoonsgegevens
Geboren ca. 1530,
Antwerpen ( Hertogdom Brabant)
Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Overleden ca. 1573,
Antwerpen ( Hertogdom Brabant)
Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Joachim Beuckelaer (Antwerpen, ca. 1530- aldaar, ca. 1573) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van religieuze onderwerpen, genrestukken en stillevens, die van betekenis zijn voor de ontwikkeling van de stillevenkunst van de Nederlanden in de 17e eeuw. Hij schilderde veel keukens en markten, met een religieuze tint. Beuckelaers werk had invloed op schilders in Noord-Italië, onder andere Vincenzo Campi.

Hij was een neef en leerling van de Amsterdamse kunstschilder Pieter Aertsen die voor het eerst marktscènes schilderde. Vaak zitten er boodschappen verborgen in deze kunstwerken. Groenten en fruit uit verschillende seizoenen worden afgebeeld als blijk van vernieuwde interesse in de dagelijkse realiteit, een aanklacht tegen overdaad en de voorgestelde vruchten volkse metaforen voor liefde, erotiek en seksualiteit. De oudere man die zijn arm om de jongere eierenverkoopster slaat, toont een vrouwenverleider.

Bronnen[bewerken]

Nieuwen almanach der konst-schilders, vernissers, vergulders en marmelaers, voor het jaer Ons Heere Jesu Christi 1777. Gent: By Philippe Gimblet en gebroeders, 1777: p170.