Joan Bennett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joan Bennett
Joan Bennett rond de jaren 40.
Algemene informatie
Volledige naam Joan Geraldine Bennett
Geboren 27 februari 1910
Overleden 7 december 1990
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1916–1982
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Joan Geraldine Bennett (Palisades Park, 27 februari 1910Scarsdale, 7 december 1990) was een Amerikaans actrice.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bennett werd geboren in Palisades Park in New Jersey als de jongste van de drie dochters van de acteurs Richard Bennett en Adrienne Morrison. Haar oudere zussen waren Constance en Barbara Bennett.

Bennett begon haar carrière als actrice toen ze nog een kind was. In 1918 kreeg ze enkele figurantenrollen in stomme films. Ze trouwde in 1926, op 16-jarige leeftijd, met John Marion Fox. Toen het huwelijk eindigde, zette Bennett haar carrière voort.

Ze kreeg een contract bij 20th Century Fox en werd in films opgevoerd als het blonde meisje. Ze verliet Fox in 1933 om te acteren in de film Little Women. Bennett worstelde hard om zich staande te houden, omdat ze niet serieus werd genomen. Daarnaast werd ze vaak in negatief opzicht vergeleken met haar zus Constance, die inmiddels een superster was.

Bennett kreeg een contract met Walter Wanger, met wie ze later trouwde in 1940. Hij hielp haar met haar carrière. Samen met regisseur Tay Garnett, wist Wanger Bennett te overhalen om haar haar bruin te verven. Ze werd vervolgens in films opgevoerd als 'de verleidelijke vrouw' en kreeg meer aandacht.

Tijdens de zoektocht naar de rol voor Scarlett O'Hara in Gone with the Wind, werd Bennett getest en wist ze een goede indruk achter te laten op producent David O. Selznick. Het leek erop dat Bennett de rol zou krijgen, maar Selznick kreeg later meer interesse in Paulette Goddard, die uiteindelijk vervangen zou worden door Vivien Leigh.

Aan het begin van de jaren 40 was Bennett in vier films van Fritz Lang te zien. Drie van die films maakten van Bennett een film noir femme fatale. Daarnaast was ze ook te zien in films van Jean Renoir en Max Ophüls, twee memorabele regisseurs. Bennett speelde tevens de vrouw van Spencer Tracy en moeder van Elizabeth Taylor in Father of the Bride (1950) en het vervolg, Father's Little Dividend (1951).

Tijdens haar carrière veranderde Bennett van agent. In 1951 schoot Wanger de nieuwe agent van Bennett, met wie ze inmiddels een affaire was begonnen, neer. Hij stierf niet maar hield er wel ernstige verwondingen aan over. Het werd beschouwd als een schandaal en het verwoestte haar carrière. Wanger moest twee jaar de gevangenis in, maar bleef wel getrouwd met Bennett tot en met 1965.

Bennett wist nog wel een succesvolle carrière in het theater en de televisie te ontwikkelen. Zo was ze van 1966 tot en met 1971 te zien in de televisieserie Dark Shadows. Hiervoor werd ze genomineerd voor een Emmy Award. Ze was nog in enkele films te zien, waaronder Suspiria.

In haar latere leven was Bennett getrouwd met David Wilde, een rijke zakenman. Ze stierf op 80-jarige leeftijd aan een hartaanval. Voor haar werk heeft ze een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Joan Bennett op Wikimedia Commons.