Joegra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het autonome district Chanto-Mansië, dat voorheen bekendstond onder de naam Joegra

Joegra (Russisch: Югра), Joegorië of Joegoria (Югория; Joegoria) is een historische benaming voor de gebieden ten oosten van de rivier de Petsjora, de noordelijke, Subarctische en Arctische Oeral en het westelijk deel van West-Siberië tot aan de monding van de rivier de Taz in de Russische annalen tussen de 12e en 17e eeuw en de naam voor de stammen van de Chanten en de Mansen die deze gebieden bewoonden en gedeeltelijk nog bewonen. Het huidige gebied dat ook wel wordt aangeduid als Joegra is het autonome district Chanto-Mansië in oblast Tjoemen. De naam is ook overgeleverd in de benaming van een deel van de Finoegrische talen.

Joegra was een deel van de Republiek Novgorod van de late 12e eeuw tot de jaren zeventig van de 16e eeuw. De Joegra-bevolking betaalde schatting aan Novgorod in de vorm van bont en walrusslagtanden. In de late 14e eeuw begon Moskovië aan de verovering van de Joegragebieden, tot deze in de tweede helft van de 15e eeuw langzamerhand allemaal waren geannexeerd door middel van een aantal militaire veldtochten (1465, 1483 en met name 1499 tot 1500). De meeste Chantische en Mansische vorstendommen werden afgeschaft in de late 16e eeuw en de laatste verdwenen in de jaren 40 van de 17e eeuw.

Oorsprong van de Hongaren[bewerken]

Migratie van de Hongaren

Joegra wordt ook beschouwd als de plaats waar de Hongaren (Magyaren) vandaan kwamen. Aangenomen wordt dat "Joegra" net als "Hongarije" een variant is van de Turkse naam "ogur"; onogur ("tien pijlen") is volgens sommige bronnen de naam voor een confederatie van drie Chazaars sprekende Kabaarse stammen en zeven Finoegrische stammen, waaronder de Hongaren, waarvan "Hongaar" mogelijk van afgeleid zou kunnen zijn. De Hongaren stonden ook bekend onder de naam "Ugri" binnen verschillende talen en staan nog steeds onder deze naam bekend in het Oekraïens. Het Hongaars is taalkundig gezien het meest verwant aan het Ostjaaks (Chanti) en het Wogoels (Mansi). Binnen de Hongaarse geschiedenis staat Joegra bekend als "Magyar Őshaza". Er wordt gedacht dat de Hongaren migreerden van Joegra naar het westen, waarbij ze zich eerst vestigden aan de westzijde van de Oeral, in een gebied dat bekendstaat als "Magna Hungaria". Daarna trokken ze verder naar het westen, achtereenvolgens naar het gebied "Levedia" (nu Oost-Oekraïne), "Etelköz" (nu West-Oekraïne), om uiteindelijk de Pannonische vlakte te bereiken in de 9e eeuw.