Joep Dohmen (journalist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Joep Dohmen (Heerlen, 22 april 1960) is een Nederlandse journalist die werkzaam is voor NRC Handelsblad.

Dohmen is een broer van de journalisten Hub Dohmen en Jean Dohmen.

Opleiding[bewerken]

Dohmen volgde na zijn middelbare school de HBO-opleiding aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Na zijn studie ging hij werken als (onderzoeks)journalist.

Werk[bewerken]

Dohmen werkte eerst onder meer voor het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger en is sinds 1999 verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij werkt als onderzoeksjournalist en onderzoekt maatschappelijke fenomenen op divers gebied. In 1993 ontving hij samen met Henk Langenberg de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor een reeks onthullingen over corruptie en bouwschandalen in Limburg. In 1994 werden beiden opnieuw genomineerd voor de Prijs voor de Dagbladjournalistiek. Dohmen publiceerde in 1996 het boek De Vriendenrepubliek, over de nauwe band tussen de politiek en de bouwwereld in Limburg.

In 1999 schreef hij het boek Europese Idealisten, over de interne gang van zaken in het Europese Parlement. In 2003 publiceerde Dohmen samen met NRC-redacteur Jos Verlaan het boek Kreukbaar Nederland, over de fraude in de bouwnijverheid. In 2004 volgde De Bouwbeerput, een geactualiseerde en uitgebreide opvolger van Kreukbaar Nederland.

In 2007 hield Dohmen zich onder meer bezig met de nasleep van de bouwfraude en het beschrijven en in kaart brengen van de extreemrechtse politieke stromingen. Op 25 augustus van dat jaar verscheen in NRC Handelsblad een artikel van zijn hand geheten "Opkomst en ondergang van extreemrechtse sites" waarin hij de "vrijsprekende, rechtse en extreem-rechtse" sites op internet beschreef. Een pdf-bijlage bij het artikel bevatte volgens critici slordigheden, waar hij door webloggers op werd gewezen. Door zijn onderwerpkeuze en kritische benadering is Dohmen vaak onderwerp van kritiek van de organisaties of personen die hij beschrijft.

In november 2008 ontving Dohmen "De Loep", de jaarlijkse prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, voor een reeks artikelen over de 'Chaos bij de Belastingdienst'. In 2008 werd hij samen met NRC-redacteur Koen Greven genomineerd voor de Hard Gras Prijs voor Sportjournalistiek. Samen met Paul van der Steen werd Dohmen genomineerd voor "De Tegel 2009", de jaarlijkse journalistieke prijs in Nederland, voor een serie artikelen over Gerd Leers en de Bulgaarse affaire. In 2010 won Dohmen "De Loep", dit keer samen met Robert Chesal, redacteur van de Wereldomroep. Het betrof een artikelenreeks over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.

Over het kindermisbruik schreef Dohmen het boek Vrome zondaars. Dohmen en Chesal werden in 2010 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Het duo is in april 2011 bekroond met de H.J.A. Hofland Tegel voor beste cross-mediale journalistieke productie.

In 2013 publiceerde hij het boek De geur van kolen, een familieverhaal te midden van de wonderbaarlijke opkomst en even wonderbaarlijke ondergang van de mijnstad Heerlen. In dit boek werd de rol van Heerlen's oorlogsburgemeester Marcel van Grunsven belicht aan de hand van dossiers over zijn zuivering na de oorlog. Historici Fred Cammaert en Marcel Put verklaarden later dat Van Grunsven een goede rol gespeeld had in hun boek Eindelijk een echte burgemeester.[1]

Literatuur[bewerken]

  • Joep Dohmen: De Vriendenrepubliek, 1996
  • Joep Dohmen: Europese Idealisten, 1999
  • Joep Dohmen en Jos Verlaan: Kreukbaar Nederland, 2003
  • Joep Dohmen en Jos Verlaan: De Bouwbeerput, 2004
  • Joep Dohmen: Vrome zondaars, Misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, 2010
  • Joep Dohmen: De geur van kolen, 2013
Bronnen, noten en/of referenties