Johann Friedrich August Tischbein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zelfportret uit 1800

Johann Friedrich August Tischbein, ook wel genaamd de "Leipziger-Tischbein" (Maastricht, 9 maart 1750 - Heidelberg, 21 juni 1812) was een Duits schilder. Hij maakte deel uit van de belangrijke schildersdynastie Tischbein.

Johann Friedrich August Tischbein was de zoon van Johann Valentin Tischbein (1715-1768) en werd geboren in Maastricht, toen zijn vader daar werkte aan een grote opdracht van negen meer dan levensgrote portretten van de gouverneurs van de vesting Maastricht in opdracht van gouverneur Hobbe Esaias, baron van Aylva. Johann Friedrich August groeide op en werkte een groot deel van zijn leven in Duitsland. Hij ging in de leer bij zijn vader Johann Valentin en zijn oom Johann Heinrich Tischbein de Oudere en studeerde in Parijs en Rome. In 1780 werd Tischbein hofschilder van de Duitse graaf von Waldeck. Tischbein is beïnvloed door het werk van kunstenaars als de Engelse Thomas Gainsborough en de Franse Élisabeth Vigée-Le Brun. De kunstenaar maakte regelmatig reizen naar Nederland en kreeg daar veel portret-opdrachten van de gegoede burgerij. Hij werd gezien als een van de beste portretschilders van zijn tijd. In 1800 werd Tischbein directeur van de Academie te Leipzig.

Werken[bewerken]

  • Portret van Stadhouder Willem V (1789), portret van Wilhelmina van Pruisen en portretten van andere leden van de stadhouderlijke familie, Rijksmuseum, Amsterdam;
  • Portret van prinses Louisa Wilhelmina van Oranje-Nassau (1788), Musée des Beaux-Arts, Bordeaux, Frankrijk
  • Portret van mr. Apollonius Jan Cornelis baron Lampsins heer van Swieten (1799), Zeeuws maritiem muZEEum, Vlissingen
  • Portret van Johanna Margaretha barones Lampsins (1799), Zeeuws maritiem muZEEum, Vlissingen
  • Portret van Constantia barones Lampsins (1799)[1], Zeeuws maritiem muZEEum, Vlissingen
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Toegeschreven, ongesigneerd, maar drieluik met portretten van andere Lampsins.