Johanna Jugan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johanna Jugan

De heilige Johanna Jugan (Cancale, 25 oktober 1792Saint-Pern, 29 augustus 1879) was een Frans ordestichtster.

Leven[bewerken]

Johanna werd geboren in het arme vissersdorpje Cancale in Bretagne, als de zesde van in totaal acht kinderen van Joseph en Marie Jugan. Haar vader stierf toen Johanna 4 jaar was. Haar moeder voedde het gezin hierna in haar eentje op.

Op haar zestiende ging Johanna werken als meid bij een burggravin. Deze burggravin, een christelijke dame, bezocht geregeld de armen en de zieken. Johanna moest altijd met haar mee. Mede door deze ervaringen besloot ze hetzelfde te gaan doen. Ze wijdde haar leven aan God. Negen jaar later ging ze werken bij het stadsziekenhuis. Ook deelde Johanna haar povere bezittingen uit. Zij voorzag in haar levensonderhoud door in een kliniek te werken en bekommerde zich om armen en zieken.

In 1837 huurde Johanna samen met een 72-jarige vrouw (Françoise Aubert) een klein vakantiehuis. Samen met de 17-jarige wees Virginie Tredaniel richtten ze een eigen congregatie op, de Kleine Zusters van de Armen. Vanuit hier ging Johanna zich bezighouden met het helpen van met name alleenstaande oudere vrouwen. Ze ging dagelijks langs de deuren om kleding en voedsel voor deze vrouwen te vragen. Dit werd haar levenswerk gedurende de erop volgende 40 jaar.

Rond 1879 was Johanna’s gemeenschap uitgegroeid met 2400 volgelingen door heel Europa en Noord-Amerika. Datzelfde jaar gaf paus Leo XIII zijn goedkeuring aan de Kleine Zusters van de Armen. Johanna werd nadien uit haar functie als overste ontlast. Ze bracht de laatste jaren van haar leven door in het moederhuis van de groep.

Zalig- en heiligverklaring[bewerken]

Op 3 oktober 1982 verklaarde paus Johannes Paulus II Johanna Jugan zalig. Op zondag 11 oktober 2009 werd ze door paus Benedictus XVI samen met de Belg Pater Damiaan en drie anderen heilig verklaard. Haar gedenkdag is op 30 augustus.