Johanneskever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johanneskever
Johanneskever
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Scarabaeidae (Bladsprietkevers)
Geslacht:Phyllopertha
Soort
Phyllopertha horticola
Linnaeus, 1758
Originele combinatie
Scarabaeus horticola
Johanneskever
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Johanneskever op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Johanneskever (Phyllopertha horticola) is een kever uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae), en wordt ook wel rozenkever of tuinkever genoemd. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Scarabaeus horticola in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kever lijkt wel wat op de verwante meikever en junikever, maar blijft met 8 tot 12 millimeter kleiner, en is vrij sterk behaard zelfs op de dekschilden. De dekschilden zijn roodbruin gekleurd, de rest van het lichaam is zwart met een groenblauwe, metaalachtige glans. De poten hebben sterk gehaakte uiteinden en de tasters eindigen zoals bij alle bladsprietkevers waaiervormig, bij de rozenkever in drie lamellen.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De kever zelf eet plantendelen waaronder bloemknoppen en wordt als schadelijk gezien. De larve echter is veel schadelijker en vreet aan de wortels van planten, waaronder grassen. Al te grote aantallen kunnen een gazon compleet ruïneren doordat het gras los komt te liggen of afsterft, maar ook omdat vijanden als vogels en mollen het grasveld omploegen op zoek naar een maaltje. De larve is te bestrijden met aaltjes, kleine parasitaire wormen die de engerling doen stoppen met eten en uiteindelijk doden.