John Ritter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Ritter
John Ritter in 1988.
Algemene informatie
Volledige naam Johnathan Southworth Ritter
Geboren Burbank, 17 september 1948
Overleden Burbank, 11 september 2003
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1968-2003
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Johnathan Southworth (John) Ritter (Burbank (Californië), 17 september 1948 - aldaar, 11 september 2003) was een Amerikaanse acteur.

Na een theateropleiding te hebben gevolgd, speelde Ritter in de jaren zeventig gastrollen in series als M*A*S*H, Kojak, Starsky and Hutch en Hawaii Five-O. Ritter had ook zijn eigen productiebedrijf waarmee hij onder andere Bride of Chucky, Problem Child en The Comeback Kid maakte.

Ritter werd in de jaren 70 en 80 bekend om zijn rol als Jack Tripper in de comedyserie Three's Company en later in Three's a Crowd. Voor zijn rol in deze serie ontving hij een Golden Globe en een Emmy Award. Ook speelde hij de rol van dominee Matthew Fordwick in The Waltons. Eind jaren 80 was hij te zien als Harry Hooperman in de serie Hooperman.

Bekende filmrollen van hem zijn die van vader Ben Healy in de Problem Child-reeks, Ben Hanscom in It en Vaughan Cunningham in Sling Blade.

Hij overleed in 2003 op 54-jarige leeftijd in het ziekenhuis, nadat hij op de set van 8 Simple Rules...for Dating My Teenage Daughter in elkaar zakte. De oorzaak bleek een aortadissectie. Zijn laatste optreden was de rol van Paul Hennessy in de comedyserie "8 Simple Rules".

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie John Ritter van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.