John Wilkes Booth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Wilkes Booth
John Wilkes Booth
John Wilkes Booth
Algemene informatie
Geboren Bel Air (Maryland), 10 mei 1838
Overleden Bowling Green (Virginia), 26 april 1865
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Film

John Wilkes Booth (Bel Air (Maryland), 10 mei 1838Bowling Green (Virginia), 26 april 1865) was een Amerikaans acteur en de moordenaar van president Abraham Lincoln.

John Wilkes Booth werd geboren op een boerderij in Maryland. Zijn ouders waren Engels en emigreerden in 1821 naar de Verenigde Staten.

Op Goede Vrijdag, 14 april 1865, vijf dagen nadat Robert E. Lee zich had overgegeven, was president Lincoln aanwezig in Ford's Theatre in Washington D.C. om een toneelspel bij te wonen. Booth schoot Lincoln achter in het hoofd met een pistool (een .44 kaliber-Derringer) waarna hij vanuit de presidentiële galerij naar beneden sprong en, volgens de overlevering "Sic semper tyrannis" ("Zo vergaat het tirannen altijd") riep. Dit zou Brutus bij de moord op Julius Caesar ook hebben geroepen.

Booth wist ondanks een gebroken been te ontkomen maar werd twaalf dagen later, na een klopjacht van de cavalerie, opgespoord in Virginia waar hij zich schuilhield in een tabaksschuur. Hij wilde zich niet overgeven waarop de schuur in brand werd gestoken. Omdat een sergeant van de cavalerie vermoedde dat Booth vanuit de brandende schuur het vuur op de soldaten zou kunnen openen, schoot hij Booth door een kier neer. De dodelijk gewonde Booth werd vervolgens uit de schuur gehaald en stierf enkele uren later. De medestander die hem had geholpen bij zijn vlucht en die hem onderdak had verschaft werd ter dood veroordeeld en opgehangen.