Jon Stewart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jon Stewart

Jon Stewart, pseudoniem van Jonathan Stuart Leibowitz (New York City, 28 november 1962), is een Amerikaans komiek, acteur, producent en auteur. Hij is vooral bekend als presentator van de The Daily Show en als producent van The Colbert Report met Stephen Colbert, twee satirische televisieprogramma's die voornamelijk de Amerikaanse media en politiek te kijk zetten.

Een interview met Stewart bij het Amerikaanse nieuwskanaal CNN in oktober 2004 veroorzaakte veel ophef in de Verenigde Staten. Bij de live debatshow Crossfire veegde hij de vloer aan met twee interviewers omdat zij zogenaamde partisan hacks waren van dé twee politieke partijen in de Verenigde Staten, en niets deden om het politieke debat – waarvan Stewart vond dat de Verenigde Staten het broodnodig hebben – te ondersteunen in hun programma. Een tijd later werd de show gestopt door CNN. De producenten van CNN noemden de kritiek van Stewart als hun reden om het te stoppen, en zeiden dat Stewart hun ingegeven had om meer het nieuws te rapporteren en minder over opinies over het nieuws te praten.

In 2004 kwam zijn boek America (The Book): A Citizen's Guide to Democracy Inaction uit, een komische les in het Amerikaanse burgerschap. In 2010 volgde een soortgelijk boek genaamd Earth (The Book): A Visitor's Guide to the Human Race, een komische handleiding voor buitenaardse wezens om mensen en de mensheid te leren begrijpen.

Op 3 maart 2006 presenteerde hij de 78ste Oscaruitreiking en op 24 februari 2008 presenteerde hij de 80ste.

Stewart organiseerde in oktober 2010 samen met Stephen Colbert de Rally to Restore Sanity and/or Fear. Op de demonstratie kwamen ongeveer 215.000 mensen af. Het doel van de bijeenkomst was om een uitlaatklep te geven aan de meer gematigde Amerikanen die niet gehoord werden omdat, volgens Stewart, de extremen, waar slechts 15 tot 20 procent van de Amerikanen toe behoort, de discussie over de politiek in de Verenigde Staten domineren. De demonstratie was een pleidooi voor een redelijke discussie.

Externe link[bewerken]