Jonestown (Guyana)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jonestown
Plaats in Guyana Vlag van Guyana
Jonestown (Guyana)
Jonestown
Situering
Regio Barima-Waini
Coördinaten 7° 44′ NB, 59° 53′ WL
Foto's
Huizen in Jonestown (1979).
Huizen in Jonestown (1979).
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Jonestown was een plaats in het oerwoud van Guyana, afgeschermd van de rest van de wereld. Hij werd gebouwd onder de leiding van Jim Jones. Hij beval de leden van zijn sekte Peoples Temple hiertoe.

Op 18 november 1978 stierven 900 leden en kinderen van de sekte door moord en collectieve zelfmoord.[1]

Peoples Temple[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Peoples Temple voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Oorspronkelijk stichtte Jones zijn sekte in Indianapolis, Indiana en later vestigde hij zich in San Francisco, Californië. Hij moest echter uitwijken naar Guyana toen er steeds meer geruchten circuleerden over drugsmisbruik, fraude en moord binnen zijn sekte. Een bezoek aan de stad door de Amerikaanse afgevaardigde Leo Ryan liep uit op een aanslag op diens leven, waarna de leden van de sekte gedwongen werden collectief zelfmoord te plegen. Dit werd gedaan met behulp van gif: dat werd in fruitsap gedaan en bij kinderen met een injectiespuit in de mond gespoten. Mensen die weigerden werden gedwongen, doodgeschoten of gewurgd.[2]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Deze gebeurtenis en sektegroep komt ook voor in de film Eaten Alive! (Italiaans: Mangiati vivi!) uit 1980 geregisseerd door Umberto Lenzi.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) "An apocalyptic cult, 900 dead: remembering the Jonestown massacre, 40 years on", The Guardian, 17 november 2018. Gearchiveerd op 16 augustus 2023.
  2. (en) J. Oliver Conroy, An apocalyptic cult, 900 dead: remembering the Jonestown massacre, 40 years on. The Guardian (17 november 2018). Gearchiveerd op 16 augustus 2023.
Zie de categorie Jonestown, Guyana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.