Jonge Democraten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jong Democraten (JD)
Algemene gegevens
Voorzitter Dirkjan Tijs
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Hoge Nieuwstraat 30, Den Haag
Ideologie / Geschiedenis
Richting Sociaal liberalisme
Oprichting 1984
Verwante organisaties
Moederpartij Democraten 66
Europese Organisatie European Liberal Youth (LYMEC)
Internationale Organisatie International Federation of Liberal Youth (IFLRY)
Media
Website www.jongedemocraten.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Jonge Democraten is een Nederlandse vrijzinnig-democratische politieke jongerenorganisatie (PJO), opgericht in 1984. De JD is onafhankelijk maar voelt zich verbonden met D66. Lidmaatschap staat open voor jongeren van 12 tot en met 30 jaar. Momenteel heeft de JD ongeveer 5200 leden.

Sinds 6 september 2014 is Dirkjan Tijs voorzitter van de Jonge Democraten. Vorige voorzitters waren onder andere de mede-oprichter Paul Hulst, de fractievoorzitter van D66-Amsterdam Jan Paternotte en het oud-D66-Kamerlid Boris van der Ham.

Beginselen[bewerken]

De eerste zin van de Beginselverklaring van de JD luidt: "De vereniging Jonge Democraten stelt zich als vrijzinnig-democratische jongerenorganisatie ten doel bij te dragen tot de individuele ontplooiing van alle mensen." Deze ontplooiing moet geschieden in vrijheid en verantwoordelijkheid, naar eigen inzicht en overtuiging, in solidariteit met de medemens en zonder politieke, sociale en economische discriminatie van anderen. Kernwaarden van de organisatie zijn vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit, duurzaamheid en pragmatisme. De JD staat tevens een radicale democratisering van de maatschappij voor en afficheert zich met het sociaal-liberalisme.

Speerpunten[bewerken]

De Jonge Democraten staan een progressief-liberale politiek voor. Belangrijke speerpunten van de Jonge Democraten zijn onder andere:

Recente acties[bewerken]

 • In 2008 zijn de Jonge Democraten het burgerinitiatief 'Vrij op stap' begonnen, waarbij 40.000 handtekeningen binnen moeten worden gehaald om dit op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Vrij op stap is een reactie op initiatieven voor eerdere sluitingstijden voor cafés.
 • Op het D66-congres van 7 oktober 2006 in Amsterdam amenderen de Jonge Democraten het verkiezingsprogramma van D66. In de concept-tekst van het programma staat dat D66 een staatscommissie een onderzoek wil laten uitvoeren naar de huizenmarkt en de hypotheekrenteaftrek. Maar de Jonge Democraten amenderen de tekst. In het programma staat nu dat D66 de hypotheekrenteaftrek wil beperken tot een waarde van 500.000 euro.
 • De Jonge Democraten hadden vanaf juni 2006 tot november 2006 een afdeling in Bogota, Colombia. JD-leden werken in Colombia nauw samen met de liberale zusterorganisatie. Op deze manier krijgen JD'ers beter inzicht in de politieke situatie in Colombia en steunen de JD'ers hun Colombiaanse collega's in het bevorderen van de politieke jongerenparticipatie.
 • Op het D66-congres van 13 mei 2006 dienen de Jonge Democraten een motie in waarin de Tweede Kamerfractie van D66 wordt gevraagd het vertrouwen in Minister Verdonk op te zeggen. De motie krijgt onvoldoende steun, maar het verhitte debat op het congres legt bloot hoeveel moeite D66-leden hebben met het beleid van de minister. Minister Pechtold zegt het congres toe dat het voor Verdonk 'three-strikes-out' is. Een maand later zegt de D66 fractie in de kwestie-Hirsi Ali alsnog het vertrouwen op in Minister Verdonk en valt het kabinet Balkenende II.
 • De Jonge Democraten voeren in mei 2005 campagne vóór de Europese Grondwet met de 'Grondwet Voor' campagne. Daarbij achtervolgt de JD Geert Wilders met een caravan. De campagne trekt veel aandacht en haalt onder andere het NOS acht uur journaal en 24 buitenlandse media berichtten over de grondwetcampagne van de Jonge Democraten.

Structuur[bewerken]

Het hoogste orgaan van de Jonge Democraten is de Algemene Leden Vergadering (ALV), ook wel bekend als het congres. Het congres wordt twee maal per jaar georganiseerd. Alle leden hebben een gelijke mogelijkheid om beslissingen te beïnvloeden doordat het principe van één persoon, één stem wordt gehanteerd. Het congres kiest individuele leden van het Landelijk Bestuur.

Landelijke organen[bewerken]

Volgens het Huishoudelijk Reglement van de Jonge Democraten bestaan er een aantal Landelijke Organen:

Het Landelijk Bestuur is het bestuur dat de verantwoordelijkheid en het mandaat heeft voor het dagelijks bestuur van de vereniging. Zij ondersteunen de afdelingen, zijn verantwoordelijk voor de administratie, landelijke campagnes, congressen, verenigingsweekenden en meer.

De DEMO is het verenigingsblad van de Jonge Democraten. De DEMO verschijnt vier keer per jaar en is ook op de JD website te lezen in PDF-vorm. De redactie wordt verkozen op het Congres en is onafhankelijk van het Landelijk Bestuur.

Afdelingen[bewerken]

De JD kent verschillende lokale afdelingen. Ieder lid kan onderdeel uitmaken van een afdeling naar keuze. Elke afdeling kent een afdelingsbestuur en een Algemene Afdelingsvergadering (AAV). Deze AAV is het hoogste orgaan van de afdeling en elk afdelingslid heeft stemrecht op de vergadering.

In augustus 2011 bestond de JD uit de volgende lokale afdelingen:

 • Amsterdam
 • Arnhem-Nijmegen
 • Brabant
 • Friesland / Fryslân
 • Groningen
 • Leiden-Haaglanden
 • Limburg
 • Rotterdam
 • Twente
 • Utrecht

Jan-Willem Bertenstrofee[bewerken]

Elk voorjaarscongres wordt de Jan-Willem Bertenstrofee uitgereikt aan de Jonge Democraat die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging.

Internationale koepelorganisaties[bewerken]

De Jonge Democraten zijn samen met de JOVD lid van de Europese liberale jongerenorganisatie LYMEC en de internationale liberale jongerenfederatie IFLRY.

Externe links[bewerken]