Joodse Omroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
JO
Eeuwenoud en eigentijds
Eeuwenoud en eigentijds
Volledige naam Joodse Omroep
Opgericht 1973
Voorzitter Mr. F. Ensel
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) Nederland 2
Radiozender(s) Radio 5
Status 2.42-omroep
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Joodse Omroep is een Nederlandse publieke omroep die het Jodendom in de breedste zin van het woord belicht vanuit verschillende invalshoeken, met de Joodse religie als bindend element. De omroep heet sinds september 2005 Joodse Omroep, daarvoor was de naam NIK Media. Directeur is Alfred Edelstein. Samen met de Boeddhistische Omroep, de Stichting Zendtijd Moslims, HUMAN en de Organisatie voor Hindoe Media eist Edelstein een gegarandeerd budget van 15 miljoen euro van de huidige 27 miljoen euro.

De Joodse Omroep is een zogenaamde 2.42-omroep (voorheen 39f-omroep). Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de drie grote Joodse kerkgenootschappen: het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom in Nederland en de Portugees-Israëlietische Gemeente. De eerste uitzending van de voorloper van de Joodse Omroep, NIK Media, vond plaats in 1973 op de radio. Op 6 december 2012 maakte VVD-staatssecretaris Sander Dekker van Cultuur zijn omroepplannen bekend waarin voor de kleine religieuze omroepen geen plaats meer is. Bij De Wereld Draait Door nam Prem Radhakishun het op voor de JO door te stellen dat daar een uitzondering voor moet worden gemaakt omdat Nederland daar een ereschuld aan heeft.

Bij de programmering staat het overbrengen van kennis over het Jodendom - in welke vorm dan ook - centraal. Dat kan bijvoorbeeld door het uitzenden van een televisieserie over een markante persoonlijkheid of bijzondere Joodse gemeenschap, een radioreportage over een Joods evenement of door een internetspecial, die op zichzelf kan staan of extra informatie bevat over een uitzending. Primair richt de Joodse Omroep zich op de het Joodse volksdeel in Nederland, maar vindt het hiernaast van belang dat de radio- en televisieprogramma's ook worden gevolgd door een algemeen publiek.

Programma's[bewerken]

Via radio en televisie komen met grote regelmaat allerlei onderwerpen aan de orde die betrekking hebben op de Joodse gemeenschap, het Joodse geloof of de Joodse cultuur en tradities. De Joodse Omroep zendt eens in de twee weken programma's uit op de televisiezender Nederland 2 (meestal in het weekend met een herhaling door de week) en op de radiozender Radio 5 (De kunst van het luisteren).

Met ingang van januari 2010 heeft de omroep zijn programmering geheel vernieuwd en richt de Joodse Omroep zich op een breder en jonger publiek. Enkele voorbeelden van succesvolle en goed bekeken televisieprogramma's zijn:

  • Zoek de verschillen, waarin Joodse jongeren zonder te weten waar ze belanden een onbekende en exotische joodse gemeenschap bezoeken;
  • De serie Witz, waarin Horace Cohen de leukste fragmenten van Joodse comedians presenteert;
  • De reportageserie Dwars door de diaspora, waarin zes Joodse jongeren dwars door Europa en Noord-Afrika op zoek gaan naar hun roots; * Doctor Jost over het wel en wee van een Nederlandse veearts in Israël;
  • De kookspelshow Go Go Kosjer;
  • De documentaireserie Story of the Jews, waarin de oorsprong van het Jodendom van New York tot Odessa en van Berlijn tot Jeruzalem voert.

Externe link[bewerken]