Joodse begraafplaats (Zwolle)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joodse begraafplaats Zwolle
Joodse begraafplaats
Huidige straat Kuyerhuislaan
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1885
Aantal grafstenen 461
Toegankelijkheid Afgesloten
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

De Joodse begraafplaats Kuyerhuislaan is gelegen aan de Kuyerhuislaan in de buurtschap Herfte in de Nederlandse gemeente Zwolle (provincie Overijssel). De dodenakker op de Luurderschans werd in 1980 geruimd.

Luurderschans[bewerken | brontekst bewerken]

In 1722 kreeg de Joodse gemeenschap in Zwolle toestemming om een begraafplaats in te richten. Ze kwam te liggen op de Luurderschans waar tot in de 20e eeuw begraven werd. In verband met geldgebrek is de begraafplaats in 1980 verkocht aan de gemeente Zwolle. Deze heeft de dodenakker laten ruimen en de stoffelijke resten herbegraven op de Joodse begraafplaats aan de Kuyerhuislaan. Op de plek van de Luurderschans ligt nu het parkeerterrein van Dinoland Zwolle.

Kuyerhuislaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op deze begraafplaats die in 1885 werd gesticht liggen helemaal achteraan de herbegraven resten en de grafstenen van Luurderschans. Op het terrein is een metaheerhuis aanwezig. Hierop is een tekst aangebracht in het Nederlands en Hebreeuws:

Ieders stof keert weder tot de aarde
en de geest tot God
die hem gegeven heeft.

De gemeente Zwolle is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gehele terrein. De begraafplaats is afgesloten met een hek en is niet vrij toegankelijk.

Graven van bekende Nederlanders en Zwollenaren[bewerken | brontekst bewerken]

Grafstenen

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Begraafplaatsen in Zwolle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.