Joop van Werkhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joop van Werkhoven
Joop van Werkhoven 5254.JPG
Persoonlijke informatie
Volledige naam Johan Christiaan Dirk van Werkhoven
Geboortedatum 20 mei 1950
Geboorteplaats Haarlem
Lengte 1,77 m
Gewicht 79 kg
Sportieve informatie
Discipline zeilen
Eerste titel Nederlands Jeugd Kampioen Hockey 1967
Olympische Spelen 1976
Portaal  Portaalicoon   Sport

Johan Christiaan Dirk (Joop) van Werkhoven (Haarlem, 20 mei 1950) is een Nederlander die bekendstaat als voormalig olympisch zeiler.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Groeit op tegenover de hockeyvelden. Wint met BMHC, het latere HC Bloemendaal tweemaal het Nederlands jeugdkampioen hockey.

Zeiler[bewerken]

Joop leert zeilen van zijn ouders en grootouders. Zijn eerste internationale zeilprestatie wordt behaald in 1970 met het winnen van het Jeugd Wereldkampioenschap in de Solo Klasse. Daarna gaat hij samen met zijn broer Robert in de Olympische 470 klasse zeilen. Zij winnen tussen 1970 en 1980 alle belangrijke zeilwedstrijden op Olympische niveau waaronder in 1975 Pré Olympique d'Hyeres en de Kieler Woche in 1976. Winnen in 1973 op het Europees kampioenschap 470 brons en brons op het wereldkampioenschap 470. Tevens worden zij 4x Open Nederlands Kampioen in de 470 klasse en winnen zij goud op het Europees kampioenschap 470 in 1972.

In 1976 debuteren de broers in de 470 klasse op de Olympische Spelen in Montreal. Daar behalen ze geen medaille, maar winnen wel de Internationale Jaarprijs.

In 2003 wint Van Werkhoven met zijn team de 23ste editie van de St. Maarten Heineken Regatta in de Bareboat II klasse. De gehuurde Dufour 50 kreeg de naam Brink's Movin' Money.

Joop van Werkhoven is voormalig Bestuurslid van de Orange All Stars.

Brink's Nederland[bewerken]

Van Werkhoven wordt Algemeen directeur van Brink's Nederland bv en Lid Executive Committee Brink's EMEA. Brink's Inc is de grootste geld- en waardetransporteur ter wereld. Het bedrijf is nauw betrokken bij de introductie van de euro. Op 3 september 2001 overhandigt hij de eerste euro-biljetten aan Hans Smits, hoofddirectie-voorzitter van de Rabobank. Vanaf die maandag kunnen bedrijven bij de Nederlandse banken guldens voor euro's inwisselen.

In 2003 worden diverse waardetransportwagens overvallen. Brink besluit niet meer 's avonds of 's nachts te rijden, en geen vaste tijden en routes meer te gebruiken. De overvaller wordt in België opgepakt, maar het wisselschema wordt doorgezet.

Van Werkhoven was voor Brink's EMEA Managing Director bij Calmax bv, daarvoor Member of the Board of Florimex Worldwide, Lid Raad van Bestuur bij Volmac NV / Capgemini Benelux. In de periode 1986 tot 1991 Director KLM USA Passage.

Externe links[bewerken]