Joost Prinsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joost Prinsen
Joost Prinsen in de Stratemakeropzeeshow
Joost Prinsen in de Stratemakeropzeeshow
Algemene informatie
Volledige naam Joseph Jules Thomas Prinsen
Geboren 9 juni 1942
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1969-heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Joseph Jules Thomas (Joost) Prinsen (Vught, 9 juni 1942) is een Nederlands acteur, presentator, zanger, columnist en schrijver.

Biografie[bewerken]

Joost Prinsen is een zoon van Claudius Prinsen, voormalig burgemeester van zowel Roosendaal (1932-1942) als Breda (1947-1952). Via zijn moeder stamt hij af van Adam Keijzer, een van de weinige Nederlandse soldaten die de veldtocht van Napoleon naar Rusland overleefden.

Na het Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch, waarvan zes jaar op het internaat van het Bisschoppelijk College in Weert, volgde Prinsen de opleiding aan de Toneelschool in Amsterdam. In 1969 begon hij zijn carrière bij Wim Sonneveld in de musical De Kleine Parade als schilder Jollema. Hij speelde in vele toneelstukken, musicals, hoorspelen televisieseries, maar nam ook enkele langspeelplaten op. Prinsen is docent aan de Kleinkunstacademie.

Grote bekendheid genoot hij met zijn tv-optredens in De Stratemakeropzeeshow (als Erik Engerd), De Zevensprong (als Jan Toereloer), Peter en de vliegende autobus, De Legende van de Bokkenrijders (als Lei de Tinnegieter), J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Otje (als antiquair Meneer Pijpetoon ). Hij is nog steeds te zien in Het Klokhuis, presenteert de quiz Met het mes op tafel (Omroep Max) en had zijn eigen praatprogramma Prinsjesdag. Ook was hij te zien in de serie Het wassende water van Herman de Man met onder meer Kitty Courbois en Sjoerd Pleijsier. Hij is tevens de voice-over bij commercials van TNT Post op zowel radio als tv. Op de radio is hij actief als redactielid bij het op werkdagen uitgezonden NTR-programma (tot september 2011 een programma van de NPS), Kunststof, waar hij regelmatig de introductie van een gast verzorgt.

In 2006 was hij opnieuw te zien in een televisieserie als hoofdinspecteur Schneider in de politieserie "Boks" op het toenmalige Talpa. Op 28 januari 2009 presenteerde hij het televisieprogramma Dichter des Vaderlands voor de NPS. In 2012 had hij een gastrol in Golden Girls als de vader van Barbara.

Ook was Joost Prinsen columnist voor diverse media, zoals Voetbal International, het Haarlems Dagblad en het bridgetijdschrift IMP. Een deel van de columns die hij in dat blad schreef is in 2008 gebundeld onder de titel Een goede speler is niet eerlijk.

In 2015 moest Prinsen door familieomstandigheden het presenteren van Met het mes op tafel tijdelijk overlaten aan Herman van der Zandt.

Bibliografie[bewerken]

  • 2007 De scharrelaar (L.J. Veen)
  • 2008 Een goede speler is niet eerlijk (Atlas)

Onderscheiding[bewerken]

In 2004 is hij koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.