Joost Prinsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joost Prinsen
Joost Prinsen in de Stratemakeropzeeshow
Joost Prinsen in de Stratemakeropzeeshow
Algemene informatie
Volledige naam Joseph Jules Thomas Prinsen
Geboren 9 juni 1942
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1969-heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Joseph Jules Thomas (Joost) Prinsen (Vught, 9 juni 1942) is een Nederlands acteur, presentator, zanger, columnist en schrijver.

Biografie[bewerken]

Hij is een zoon van Claudius Prinsen, de burgemeester van Breda en Roosendaal. Via zijn moeder stamt hij af van Adam Keijzer, een van de weinige Nederlandse soldaten die de veldtocht van Napoleon naar Rusland overleefden.

Na het Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch, waarvan zes jaar op het internaat van het Bisschoppelijk College in Weert, volgde Prinsen de opleiding aan de Toneelschool in Amsterdam. Hij speelde in vele toneelstukken, maakte elpees, deed musicals, hoorspelen en trad op in televisieseries. Prinsen is docent aan de Kleinkunstacademie. In 1969 begon hij zijn carrière bij Wim Sonneveld in de musical De Kleine Parade als schilder Jollema.

Grote bekendheid genoot hij met zijn optreden in De Stratemakeropzeeshow (als Erik Engerd), De Zevensprong (als Jan Toereloer), Peter en de vliegende autobus, De Legende van de Bokkenrijders (als Lei de Tinnegieter) en J.J. De Bom voorheen De Kindervriend. Ook speelde hij de antiquair Meneer Pijpetoon in de TV-serie Otje. Hij is nog steeds in het televisieprogramma Het Klokhuis te zien, presenteert het TV-spel Met het mes op tafel (Omroep Max) en had zijn eigen praatprogramma Prinsjesdag. Ook was hij te zien in de serie Het wassende water van Herman de Man met onder meer Kitty Courbois en Sjoerd Pleijsier. Ook is hij de voice-over bij commercials van TNT Post op zowel radio als tv. Hij is op de radio actief als redactielid bij het op werkdagen uitgezonden NTR-programma (tot september 2011 een programma van de NPS), Kunststof, waar hij regelmatig de introductie van een gast verzorgt.

In 2006 was hij weer te zien in een televisieserie als hoofdinspecteur Schneider in de politieserie "Boks" op het toenmalige Talpa. Op 28 januari 2009 presenteerde hij het televisieprogramma Dichter des Vaderlands voor de NPS.

Ook was Joost Prinsen columnist voor diverse media, zoals Voetbal International, het Haarlems Dagblad en het bridgetijdschrift IMP. Een deel van de columns die hij in dat blad schreef is in 2008 gebundeld onder de titel Een goede speler is niet eerlijk. In 2012 had hij een gastrol in Golden Girls als de vader van Barbara.

Bibliografie[bewerken]

  • 2007 De scharrelaar (L.J. Veen)
  • 2008 Een goede speler is niet eerlijk (Atlas)

Onderscheiding[bewerken]

In 2004 is hij koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.