Jos Compaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jos Compaan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Josephine Compaan
Geboortedatum 2 juli 1958
Geboorteplaats Purmerend
Overlijdensdatum 30 december 2020
Lengte 1,79 m
Gewicht 65 kg
Sportieve informatie
Discipline Roeien
Club Willem III
Olympische Spelen 1980, 1984, 1988
Medailles
Portaal  Portaalicoon   Sport

Josephine (Jos) Compaan (Purmerend, 2 juli 1958 - 30 december 2020) was een Nederlandse roeister.[1] Ze vertegenwoordigde Nederland bij verschillende grote internationale wedstrijden. Driemaal nam ze deel aan de Olympische Spelen, maar won hierbij geen medailles.

Haar grootste succes behaalde ze op de wereldkampioenschappen roeien 1986 in Nottingham op het onderdeel dubbel-vier. Met haar teamgenoten veroverde ze een bronzen medaille. Ze eindigde hiermee achter de roeiploegen uit Oost-Duitsland (goud) en Roemenië (zilver).

In 1980 maakte ze haar olympisch debuut op de Olympische Spelen van Moskou op het onderdeel dubbel-vier-met-stuurvrouw. Ze drong door tot de finale en behaalde hierbij een zesde plaats met een tijd van 3.22,64. Vier jaar later nam ze bij de Spelen van Los Angeles individueel deel met haar skiff en werd hiermee achtste. Bij haar laatste olympisch optreden op de Olympische Spelen van 1988 in Seoel behaalde ze met haar teamgenoten een zevende plaats op het roeionderdeel dubbel-vier.

Sinds maart 2011 was Jos Compaan voorzitter van de Amsterdamse roeivereniging Willem III. Daarnaast was ze werkzaam als fysiotherapeut

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

roeien (skiff)[bewerken | brontekst bewerken]

roeien (dubbel-vier-met-stuurvrouw)[bewerken | brontekst bewerken]

roeien (dubbel-vier)[bewerken | brontekst bewerken]