Josef Masopust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Josef Masopust (2011)

Josef Masopust (Most, 9 februari 1931) is een voormalig Tsjechisch voetballer.

Hij begon met voetbal bij FK Baník Most en speelde bij FK Teplice, maar het grootste deel van zijn carrière voor Dukla Praag. In 1970 sloot hij zijn spelersloopbaan af bij Crossing Schaerbeek. Met Dukla Praag werd hij achtmaal landskampioen.

Masopust maakte deel uit van het Tsjecho-Slowaakse voetbalelftal dat tijdens het WK voetbal 1962 in Chili de finale wist te bereiken. Hij scoorde de eerste goal in de finale tegen Brazilië, maar deze werd uiteindelijk met 3-1 verloren.

Masopust kreeg dat jaar de Gouden Bal als Europees voetballer van het jaar. Hij kwam in totaal 63 maal voor Tsjecho-Slowakije uit en scoorde daarin tien keer. Na zijn actieve loopbaan werd hij trainer, onder andere bij RWDM. Hij leidde Zbrojovka Brno in 1978 naar de Tsjecho-Slowaakse landstitel en was van 1984 tot 1987 bondscoach van zijn land.

Pelé koos Masopust in 2004 als één van de 100 beste spelers uit de geschiedenis. Een jaar eerder werd hij bij het jubileum van de Tsjechische voetbalbond al gekozen als de beste Tsjechische speler van de voorafgaande vijftig jaar.

Erelijst[bewerken]

Vlag van Tsjechië Dukla Praag
1966
Bronnen, noten en/of referenties