Josyf Slipyj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Josyf Slipyj
Cardinal Josyp Slipyj.jpg
Kardinaal van de rooms-katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Titelkerk Sant’Atanasio
Creatie
Gecreëerd door Paulus VI
Consistorie 22 februari 1965
Kerkelijke carrière
1939-1944 Coadjutor-aartsbisschop van Lviv en titulair bisschop van Serrae
(Oekraïense Grieks-katholieke Kerk)
1944-1963 Aartsbisschop van Lviv
(Oekraïense Grieks-katholieke Kerk)
1963-1984 Grootaartsbisschop van Lviv
(Oekraïense Grieks-katholieke Kerk)
The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Josyf Slipyj (Oekraïens: Йосиф Сліпий) (Zazdrist (Galicië), 17 februari 1892 - Rome, 7 september 1984) was een Oekraïens geestelijke van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk en een kardinaal van de rooms-katholieke Kerk.

Slipyj werd op 30 juni 1917 priester gewijd. Op 22 september 1939 werd hij met goedkeuring van Paus Pius XII tot aartsbisschop gewijd.

In 1944 volgde Slipyj als coadjutor Mgr. Szeptyckyj op die in dat jaar op 1 november was gestorven. In maart 1945 beslisten Stalin, Molotov, Beria en Karpov de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk te liquideren. Op 11 april 1945 werd Slipyj gevangengezet. Hij werd veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid en naar de Siberische Goelag gestuurd. Er volgde een decennialange vervolging van het christendom. Kerken werden gesloten, in brand gestoken of geprofaneerd. Veel priesters en gelovigen werden doodgeschoten of gedeporteerd naar de Siberische Goelag. De gelovigen zagen zich genoodzaakt onder te duiken in de clandestiniteit. In 1963 verkreeg paus Johannes XXIII van president Nikita Chroesjtsjov zijn vrijlating, omdat deze laatste in een ontspanning met de Heilige Stoel en Italië geïnteresseerd was.

Op het consistorie van 22 februari 1965 werd Slipyj kardinaal gecreëerd door paus Paulus VI, met de rang van kardinaal-priester. Zijn titelkerk werd de Sant'Atanasio, niet toevallig een kerk die sterk met de Oosters-katholieke Kerken verbonden is.

Slipyj overleed in ballingschap in Rome in 1984 op 92-jarige leeftijd. Na de val van de Sovjet-Unie en het onafhankelijk worden van Oekraïne kon zijn stoffelijk overschot in 1992 overgebracht worden naar Lviv en werd het bijgezet in de kathedraal.

Bronnen, noten en/of referenties