Joseph Van Volxem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jules Van Volxem)

Joseph Charles Jules Ghislain Van Volxem (Brussel, 24 juni 1822 - aldaar, 9 april 1893) was een Belgisch advocaat, volksvertegenwoordiger en burgemeester van Laken.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Joseph Van Volxem was een zoon van Guillaume Van Volxem en Adelaïde Willems. Zijn vader was advocaat, provincieraadslid van Brabant, volksvertegenwoordiger, burgemeester van Brussel en minister van Justitie.

Hij trouwde in 1846 in Brussel met Marie-Louise Stock (1828-1910). Ze kregen zeven kinderen, waaronder:

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van Volxem promoveerde in 1841 tot doctor in de rechten aan de Université libre de Bruxelles en vestigde zich als advocaat in Brussel, een beroep dat hij uitoefende tot aan zijn dood.

In 1859 werd hij verkozen tot liberaal volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Brussel en vervulde dit mandaat tot in 1864. Van 1872 tot 1877 was hij ook burgemeester van Laken.

Hij was vrijmetselaar in de loge Les Vrais Amis de l'Union en vervolgens in Les Vrais Amis de l'Union et du Progrès Réunis.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jean-Luc DE PAEPE en Christiane RAINDORF-GERARD, Le Parlement belge, 1831-1894. Données biographiques, Brussel, Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique, 1996.