Julia Cuypers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Julia Cuypers
Cuypers (midden) in 1951
Algemene informatie
Volledige naam Rosalie Cuypers
Geboren 4 september 1871
Overleden 12 april 1952
Land Vlag van België België
Werk
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Julia Cuypers bij haar 40-jarig jubileum, 1923

Rosalie (Julia) Cuypers (Sint-Jans-Molenbeek, 4 september 1871[1] - Amsterdam, 12 april 1952) was een uit België afkomstige Nederlands actrice in theater en film.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Cuypers werd met de voornaam Rosalie geboren in België. Al op 7-jarige leeftijd maakte ze haar debuut in het theater. Ze speelde in verschillende toneelstukken in Antwerpen en groeide al snel uit tot een publieksfavoriet. Ze moest regelmatig rollen spelen die haar niet lagen. Zo speelde ze op 12-jarige leeftijd een vrouw van 35 jaar oud. Op een gegeven moment kreeg ze uitnodigingen te acteren in Amsterdam. Ze was kort te zien in het toneelstuk Bedelaar, maar wilde al snel terug naar België. Ze besloot later toch te werken in Nederland, toen de gebroeders Van Lier haar een contract aanboden. Voor een periode speelde ze zowel in België en Nederland, maar verhuisde later voorgoed naar Nederland.

In 1895 trouwde Cuypers met Joseph van Lier, de jongste van de twee broers,[2][3] en trad dan ook regelmatig op onder de naam Julia van Lier-Cuypers. Op dat moment was ze een van de grootste theaterspelers van Nederland. Ze speelde de hoofdrollen in verschillende bekende toneelstukken, waaronder Zaza, Roze Kate, Het Arendsjong en Silvia Silombra. Dit huwelijk eindigde in 1911 echter in een scheiding.[3] Een jaar later in maart 1912 met hertrouwde ze Mozes Woudhuysen[3] en ging de naam Julia Woudhuysen-Cuypers voeren.[4]

Ze bleef decennialang actief in het theater en ging pas in 1948 met pensioen. Lentewolken van Herman Roelvink was haar afscheid. Gedurende de jaren 10 speelde ze ook in enkele films en kreeg daarvoor veel lof van recensenten. Ze stierf op 80-jarige leeftijd.

Ze was de moeder van de cabaretier en pianist Albert van Lier (1898-1989).[5][6]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie als actrice
Jaar Titel Rol Opmerkingen
Films
1913 Silvia Silombra Silvia Silombra
1914 De Zigeunerin Zus van professor Mortman
1915 Koningin Elisabeth's Dochter Julia Berna
1936 Lentelied Waardin van Hotel 'De Zon'
1937 Amsterdam bij Nacht -

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Julia Cuypers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.