Julia von Battenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Julia van Hauke)
Ga naar: navigatie, zoeken
Julia prinses von Battenberg

Julia Theresia prinses von Battenberg (Warschau, 24 november 1825Heiligenberg, Seeheim-Jugenheim, 19 september 1895) werd geboren als Julia Hauke en was de dochter van Johan Maurits graaf von Hauke en Sophie la Fontaine. Ze trouwde met prins Alexander van Hessen.

Jeugd[bewerken]

Na te hebben gevochten in het leger van Tadeusz Kościuszko, Napoleon en dat van het hertogdom Warschau werd haar vader door tsaar Nicolaas I benoemd tot minister van Oorlog in Russisch-Polen en kreeg hij de titel graaf. In de opstand van 1830 werd Julia’s vader voor de ogen van zijn gezin vermoord. Haar moeder stierf kort daarna en de kinderen kwamen onder de hoede van de tsaar te staan.

Huwelijk en gezin[bewerken]

Julia was hofdame van tsarina Maria Alexandrovna, de echtgenote van tsaar Alexander II. In die functie ontmoette ze prins Alexander van Hessen, de broer van de tsarina, in Sint-Petersburg. Ze trouwden in 28 oktober 1851, vanwege haar lage adellijke afkomst was het huwelijk morganatisch. In 1858 werd zij met haar kinderen door haar schoonbroer, groothertog Lodewijk III van Hessen-Darmstadt, verheven tot prins(es) van Battenberg met het predicaat Doorluchtigheid.

Prinses Julia en Prins Alexander hadden vijf kinderen:

Julia’s zonen Lodewijk en Hendrik Maurits werden lid van het Engelse koninklijke huis. Op verzoek van Koning George V van het Verenigd Koninkrijk deden ze in 1917 afstand van hun Duitse titels. Ze kregen van hem ook nieuwe Engelse titels en ze namen de achternaam Mountbatten (een letterlijke vertaling van Battenberg) aan.

Zie ook[bewerken]