Juliana van Stolberg en haar vijf zoons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Juliana van Stolberg en haar vijf zoons
Voorkant van monument
Kunstenaar Bon Ingen-Housz
Dirk Roosenburg
Jaar 1927
Locatie Louise de Colignyplein (1927-1954)
Koningin Marialaan (sinds 1954), Den Haag
Hoogte 650 cm
Monumentstatus gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Achterkant van monument

Juliana van Stolberg en haar vijf zoons is een monument in Den Haag. Het is in 1927 gemaakt door de beeldhouwer Bon Ingen-Housz en de architect Dirk Roosenburg.

De eerste steen werd gelegd op de achttiende verjaardag van prinses Juliana op 30 april 1927 door jhr. P.D.J. (Dirk Jan) de Geer, voorzitter van de ministerraad. Drie jaar later, op 23 april 1930, werd het monument onthuld door de prinses ter gelegenheid van haar 18e verjaardag, in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en koningin-moeder Emma. Het monument staat dan op het Louise de Colignyplein in Den Haag.

Het monument[bewerken | brontekst bewerken]

Dit monument is het enige standbeeld van Juliana van Stolberg in Nederland. Het staat in Den Haag, op de hoek Koningin Marielaan/Juliana van Stolberglaan. In haar geboorteplaats Stolberg in Duitsland staat ook een standbeeld.

Het monument is zevenhoekig. Twee delen worden ingenomen door Juliana van Stolberg (1506-1580), zij kijkt richting de naar haar genoemde Juliana van Stolberglaan. Op ieder ander deel staat een van haar vijf zonen uit haar tweede huwelijk: Johan, Lodewijk, Adolf, Hendrik en Willem Van Nassau Dillenburg. Alle personen zijn meer dan levensgroot en staan rechtop.

Jan van Nassau-Dillenburg wordt op dit monument Johan genoemd. In zijn rechterhand heeft hij een oorkonde met vijf zegels en linten, dit symboliseert de Unie van Utrecht, het verbond tussen Holland, Zeeland, Utrecht, Gelre en de Groningse Ommelanden.

Lodewijk van Nassau heeft een kaart in zijn hand. Hij draagt een licht harnas, hij is veldheer. Adolf van Nassau en Hendrik van Nassau leunen ieder op een zwaard, zij sneuvelen jong, en worden respectievelijk 27 en 23 jaar. De vijfde afgebeelde persoon tot slot is Willem van Oranje.

De oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 blijft het monument overeind staan te midden van de ruïnes van de omgeving. Het wordt slechts licht beschadigd. Tijdens de wederopbouw van het Bezuidenhout wordt het monument in november 1954 verrold van het Louise de Colignyplein naar de huidige locatie op de Koningin Marialaan, uitkijkend over de Juliana van Stolberglaan. Sindsdien heeft het monument een tweede functie als oorlogsmonument ter herdenking van de meer dan 500 burgers die bij het bombardement omkwamen.

De teksten[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de voeten van Juliana van Stolberg staat de volgende tekst:

Juliana
gravin
van Stolberg
stammoeder van het
Huis van Oranje Nassau
geb. 1506 overl. 1580
en hare zonen

De restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 stond het monument in de steigers. Het werd schoongemaakt en gerestaureerd door Paul van Laere (1954), steenbeeldhouwer. Hij behandelde de geërodeerde huid van het beeld met een mortel, die speciaal uit Duitsland was geïmporteerd, en kleurde de letters opnieuw in.

Herdenking van 500e geboortedag[bewerken | brontekst bewerken]

Juliana groeide op in Duitsland, op kasteel Stolberg in het dorpje Stolberg. Daar is op haar 500e geboortedag een standbeeld onthuld met de tekst "Moeder des Vaderland".

Zie de categorie Juliana van Stolberg en haar vijf zoons van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.