Julianatoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Julianatoren
Koningin Juliana Toren (6488535611).jpg
Locatie Apeldoorn, Vlag van Nederland Nederland
Opening 1910
Eerdere namen Julia Toren (1940-1945)
Prinses Juliana Toren
Familiepretpark Koningin Juliana Toren
Attracties
Totaal 60
Achtbanen 1
Officiële website
Julianatoren op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Julianatoren (eerder Familiepretpark Koningin Juliana Toren, Prinses Juliana Toren en tijdens de Tweede Wereldoorlog Julia Toren) is een klein pretpark, gelegen ten westen van de Nederlandse stad Apeldoorn (provincie Gelderland). Het was vroeger samen met het Prins Bernharddal (ook een pretparkje) dé attractie van de omgeving.

Julianatoren dankt zijn naam aan de uit 1910 stammende toren die bij het pretpark staat, destijds genaamd de Prinses Juliana Toren, genoemd naar de in 1909 geboren prinses Juliana. De toren heeft de status van rijksmonument.

Korte geschiedenis van het park[bewerken]

De bouw van de toren kwam gereed in 1910. Als tweede attractie kwamen er lachspiegels. In 1940, toen Nederland door nazi-Duitsland bezet was, moest de naam 'Prinses Juliana Toren', veranderd worden in 'Julia Toren'. Na de oorlog werd de naamswijziging weer teruggedraaid. In 2014 werd de huidige naam aangenomen, die al lang in de volksmond werd gebruikt.[1]

Na de jaren 50 kwamen er door het toenemende publiek meerdere attracties bij, o.a: autootjes, motorbootjes, een spookhuis en Old Timers. In 1963 moest het 'Prins Bernhard Dal', een klein toeristisch pretpark op nog geen kilometer afstand, plaatsmaken voor het waterwingebied van Apeldoorn. Dit park werd verplaatst en bij de 'Koningin Juliana Toren' gevoegd.
Ook in de jaren 70 en 80 kwamen er attracties bij, waaronder een achtbaan, en groeide het park uit tot wat het nu is: een klein familiepretpark met meer dan 60 attracties. Naast de naamswijziging in 2014 zijn veel attracties vernieuwd en/of van naam veranderd en hebben Jul de Muis en Julia de Muis een make-over gekregen.

Foto's[bewerken]

Mascottes van het park[bewerken]

  • Jul de Muis, hoofdmascotte
  • Julia de Muis, hoofdmascotte
  • Dino Saurus
  • Meneer Kaasgaaf

Tijdens de vernieuwingen van Julianatoren in 2014 hebben Jul de Muis en Julia de Muis een make-over gekregen. Eerder was er ook een mascotte genaamd "Papa Beer" omstreeks 2003 is Julia de Muis in zijn plaats gekomen. In 2014 is meneer Kaasgaaf in de plaats van Clown Julius gekomen.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Pretpark heet voortaan Julianatoren, de Stentor, 15 februari 2014