June Haver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
June Haver
Haver in 1947
Algemene informatie
Geboortenaam Beverly June Stovenour
Geboren 10 juni 1926
Geboorteplaats Rock Island (Illinois)
Overleden 4 juli 2005
Overlijdensplaats Rock Island
Land Verenigde Staten
Bijnaam "Pocket Grable"
Werk
Jaren actief 1932−1958
Onderscheidingen
Golden Apple 1949
Walk of Fame 1960
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Haver in het Amerikaanse tijdschrift "YANK" in 1945

June Haver, geboren als Beverly June Stovenour (Rock Island (Illinois), 10 juni 1926 - aldaar, 4 juli 2005) was een Amerikaans actrice.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Haver begon haar carrière op de leeftijd van zes jaar, toen ze zong in het theater. Nadat ze als tiener regelmatig in bands zong, trad ze ook met Ted Fio Rito op. Als resultaat hiervan, nam 20th Century Fox haar in 1943 aan en kreeg ze haar eerste grote rol in de film Home in Indiana (1944). In hetzelfde jaar was ze te zien in een film met Fred MacMurray, met wie ze later zou trouwen.

Ondanks het feit dat Haver hoopte de nieuwe Betty Grable te worden (zo kreeg ze de bijnaam "Pocket Grable"), werd haar filmcarrière al na weinig films beëindigd. Nadat haar verloofde in 1952 stierf, keerde ze zich naar de Rooms-Katholieke Kerk en werd ze een non.

Echter, rond dezelfde tijd kreeg ze een relatie met MacMurray, Hollywoods meest conservatieve man. Ze trouwden in 1954 en kregen twee dochters. Haver bleef getrouwd met hem tot zijn dood in 1991.

Op aanmoediging van haar vriendinnen Ann Miller en Ann Rutherford werd Haver op 75-jarige leeftijd lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Uiteindelijk kreeg ze voor haar contributies aan de film een ster op de Hollywood Walk of Fame. In 2005 stierf Haver.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]